Kreativnost ili stvaralaštvo je sposobnost stvaranja nečeg novog veštinom mašte. Ona je ključ uspeha u svemu što radimo i prisutna je gotovo u svim sferama života. Kreativnost predstavalja bogatstvo ideja, originalnost razmišljanja ali i praktičnost rada.

Svako dete u sebi nosi spontanu i ekspresivnu kreativnost koja nema za krajnji cilj stvaranje nekog određenog dela, već je sama sebi cilj. Deci nedostatak iskustva daje prednost u svemu, jer ista nisu opterećena već doživljenim iskustvom, te su spremna i sklona da nesputano i istrajno eksperimentišu i istražuju svet oko sebe.
Zadatak roditelja je da pomognu detetu u njihovoj mašti, radoznalosti, potrebi u autentičnom otkrivanju sveta i da na momente zajedno uživaju u tom imaginarnom svetu punom stvaralačke slobode i snage.

kreativnost

Prvi i najvažniji faktor potpore čini ljubav i pažnja odraslih.

Albert Anštajn je jednom rekao: “Logika će vas odvesti od A do B. Mašta će vas odvesti gde god poželite”. Uz podršku, razumevanje i prvenstveno ljubav odraslih, dečija mašta se može rasplamsati do neslućenih granica. To je svet gde se rađaju dečija kreativnost, genijalnost i razmišljanje iz drugačije perspektive.
Pomozite detetu i budite deo tog njegovog sveta koji može i vama da pomogne da probudite uspavanu kreativnost kod sebe. Ipak je kreativnost više veština, nego talenat, a kao takva se može razvijati ne samo tokom detinjstva, već tokom čitavog života.

Obogaćena i stimulativna sredina daje podsticaj za veću kreativnost

Nije priroda deo nas, mi smo deo prirode i kao sastavni deo naučili smo da koristimo sve što nam ista pruža.
Prirodni svet pokreće mališane na razmišljanje, ispitivanje, zaključivanje jer istraživanje je ipak u ljudskoj biti. Boravak u prirodnom okruženju osim zdravlja, pruža i bezbroj mogućnosti kao što je kreativnost, spretnost, suočavanje i rešavanje bezbroj problema kao i na razvoj socijalne inteligencije.
Dečija mašta pomaže da mališani iskoriste sve što nađu u prirodi, bilo da su to grančice, utvrđenja od peska, kamenčića pa čak i blata od kojeg prave sve što im padne na pamet.
Roditelji, ne branite i ne brinite ako se vaši klinci malo isprljaju ili ako im prstići malo promrznu. Pustite da različitim iskustvima sami spoznaju prirodu koja ih okružuje, jer njena prostranost i ono što ona pruža, razvija male radoznale mozgove koji sutra mogu biti veliki, kreativni umovi sveta.

Naučite decu da uživaju u čitanju, crtanju i pisanju pismenih zadataka!

Kroz umetnost crtanja, pravljenje kolaža ili predmeta od gline, deca koriste svoje emocije i donose odluke, izražavaju svoje ideje. Ovladavanje umetničkim materijalima pruža osećaj slobode, sreće i zadovoljstva, dok istovremeno podstiče fokus i koncentraciju.
Čitanje knjiga i bajkovitih priča podstiče kreativnost za pisanje pismenih sastava iz srpskog.
Čitanjem, dete stiče sposobnost razvoja jezika, govora, komunikacijskih veština i kreativnog pisanja kada su u pitanju pismeni sastavi iz srpskog jezika. Deca tokom čitanja maštaju, doživljavaju i proživljavaju emocije koje žele da prenesu na papir, bilo da je to u slobodno vreme ili tokom pisanja pismenog sastava dok su u školi.
Pred spavanje, odvojite malo vremena za čitanje sa svojim detetom i pomozite mu da čitanjem što više razvija inteligenciju, inspiraciju i pažnju koja mu može pomoći kako u kreativnom pisanju sastava na razne teme, tako i u rešavanju problema kada su drugi predmeti u pitanju.

Sa decom treba igrati logičko – društvene igre

Za što veću kreativnost, trebalo bi se igrati sa decom i trebalo bi im dopustiti istraživanja koja idu izvan okvira koje odrasli smatraju važnima.
Dečije ideje ne smeju se ismejavati, a kreativnost se ne sme zahtevati, već se ona spontano javlja.
Postavljanjem pitanja i podsticanjem da sama postavljaju što više pitanja, deca uplovljavaju u svet zabave, saznanja i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena.
Igre rečima je kreativna igra gde deca sama povezuju reči u rečenice, premeštanjem slova sklapaju što više smislenih reči, igranjem memorije razvijaju moć pamćenja i koncetracije. Kroz dramske igre se deca pretvaraju i glume i time izražavaju svoje razmišljanje i osećanja a iste mogu pomoći i u kreativnom pisanju.
U svakom detetu postoji veliki kreativni potencijal, ali na njemu treba stalno raditi kako se on ne bi potisnuo. Igrice za decu su najbolji način za to.

Razgovarajte sa svojom decom i uvažavajte njegovo razmišljanje

Razgovarajte sa detetom i slušajte šta vam priča. Dajte deci mogućnost da razviju i iskažu mišljenje koje je suprotno vašem. Ako ih u tome grubo sprečavate samo zato što se ne slažu sa vama, time ih nepotrebno povređujete i govorite da dovoljno ne cenite njihovu ličnost, bez obzira na njihove “male” godine.
Razgovorom i slušanjem stičete detetovo poverenje, ohrabrujete ga da se otvori i da nema osećaj srama da kaže svoje zamisli i verbalizuje svoje emocije. Kada postavljate pitanja i potpitanja, podstičite ih na razmišljanje i kreativnost odgovora.
Razgovarajte sa mališanom o vašim omiljenim knjigama, muzičarima, slikarima, o novim tehnologijama i kako one funkcionišu. Pričajte im o životu jezikom koji će oni razumeti. Neka postavljaju pitanja ali neka odgovori budu u skladu sa njihovim godinama i razumevanjima.

Kako Ranko Rajović definiše stvari kod dece

Granice ne postoje kada je kreativnost u pitanju.
Ona je potrebna kako bi sačinila život potpunim, kako bi unela zadovoljstvo, kako bi se lakše rešavali problemi i lakše sagledavale, rešavale i prevazilazile svakodnevne prepreke.

Pasarela.rs