Stravične likvidacije, bombaški napadi sa teškim, pa i smrtnim posljedicama redovna su pojava u obračunu dva najjača klana u Crnoj Gori “kavačkog” i “škaljarskog”.

Ljihov sukob traje već četiri godine, a do sada je odnio 39 žrtava. Osim pripadnika tih kriminalnih klanova, ubijani su i članovi njihovih porodica i njihovi saradnici, ali i slučajne žrtve, koje su stradale samo zato što su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, piše Dan.

Sukob dva kotorska kriminalna klana počeo je u Crnoj Gori, uskoro se prenio i na region, a žrtvava rata kotorskih klanova bilo je i u drugim zemljama.

Prema dosadašnjim rezultatima istraga, u ratu kavčana i škaljaraca stradali su Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, Petar Damjanović, Davorin Baltić, Miodrag Migi Kruščić, Miloš Šaković, Radivoje Јovanović, Dražen Čađenović, Nikola Ćupić, Vladimir Roganović, Veselin Kalezić i Veselin Vesko Vukotić.

Nije isključena ni sumnja da je i Božidar Cicmil, koji je prije dvije godine likvidiran u Mostaru, žrtva ovog rata, kao i Vlastimir Milošević, koji je ubijen u Beogradu.

Ispituje se i da li je Pljevljak Miloje Vojinović, koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini Krivog mosta u Podgorici, takođe žrtva ovog sukoba. Bliskost sada pokojnog Baranina Vasa Delibašića sa klanom koji predvodi Alan Kožar, koji, prema podacima policije, sarađuje sa škaljarcima, doveo je do sumnje da je i ta likvidacija povezana sa ratom kotorskih klanova.

Sumnja se da su i likvidacije Draga Božovića i Vladimira Popovića u Srbiji, kao i bombaški napad u kojem je u Nikšiću stradao Predrag Pedo Pejović, posledica sukoba škaljarskog i kavačkog klana. Ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića izazvalo je veliki nemir u javnosti, a provjerava se da li je i on ubijen jer je branio Igora Vukotića, jednog od vođa škaljarskog klana. Svega nekoliko dana prije likvidacije Veselina Vukotića u Kotoru, u španskom gradu Malaga ubijen je Baranin Zijad Nurković, koji je bio blizak kriminalnoj grupi Alana Kožara.

Istražitelji su uspjeli da rasvijetle svega nekoliko ubistava počinjenih u obračunima mafijaških klanova iz Kotora. Zbog sumnje da su počinili ubistvo Radomira Đuričkovića, uhapšeni su Podgoričanin Mario Milošević i Cetinjani Igor Mašanović i Vukan Vujačić, koji su trenutno u pritvoru u Prištini, gdje su lišeni slobode. Rasvijetljeno je i ubistvo Gorana Đuričkovića, zbog kojeg se potražuje Srđan Popović iz Banjaluke.

Za pomaganje ubicama nakon likvidacije Dalibora Đurića osumnjičeni su Miloš Trbo i Dejan Pavićević. Za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića, koji je nastradao kao slučajna žrtva, sudi se Miljanu Bulatoviću, Vladimiru Šmanji, Ratku Vušoviću, Vasiliju Rafailoviću i Ivanu Cicmilu. Rafailović, Vušović i Cicmil su u bjekstvu. Rasvijetljena je i likvidacija Gorana Lenca, zbog čega je raspisana potjernica za Nikolom Mršićem. Zbog ubistva Miodraga Kruščića uhapšena je višečlana kriminalna grupa, a kao direktni izvršilac likvidacije označen je Mario Milošević. Nedugo nakon ubistva Miloša Šakovića i Radivoja Јovanovića, koji je stradao kao slučajna žrtva, uhapšena je 19-člana kriminalna grupa koju je, prema sumnjama tužilaštva, organizovao Јanko Vukadinović. Kao direktni počinilac ubistva označen je Marko Јovanović, koji je u bjekstvu.

Ipak, dosad nije otkriven naručilac nijednog od ovih ubistava.

Rat klanova počeo je u februaru 2015. godine, kada je pod vozilo Milana Vujotića, parkirano u podgoričkom naselju Blok pet, podmetnuta eksplozivna naprava. Vujotić, koji se povezuje sa grupom iz Škaljara, nije bio u vozilu kada se desila eksplozija. Bomba ispod njegovog vozila podmetnuta je usred dana, u blizini vrtića i škole. Istog dana kada je Vujotić bio na meti napadača, u Beogradu je stradao Cetinjanin Goran Radoman, koji je 20. februara 2015. ubijen u garaži jedne zgrade na Novom Beogradu. Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana i spekulisalo se da je bio najodgovorniji za krađu 200 kilograma kokaina u Valensiji.

Početkom februara ove godine Cetinjanin Nikola Ćupić (34) stradao je u stravičnom bombaškom napadu koji se dogodio u centru Podgorice. Prema evidencijama bezbjednosnih službi, Ćupić je bio blizak “kavačkom klanu“, posebno Mariju Miloševiću. Ranije je privođen kao akter vatrenih obračuna, a istražitelji imaju podatke da se u poslednje vrijeme približio toj kotorskoj kriminalnoj grupi. Bombaški napad dogodio se u jutarnjim satima u Ulici Novaka Miloševa, u centru grada. Naočigled brojnih građana, automobil tojota cetinjskih registarskih oznaka, koji je bio u pokretu, eksplodirao je u blizini Muzičke škole.

Veselin Vukotić, otac vođa škaljarskog klana ubijen je 20. aprila ispred kuće u kojoj je živio u kotorskom naselju Dobrota. Ubica je u njega ispalio šest hitaca. Vukotić je povredama podlegao u bolnici.

Nezavisne