Početna tačka svakog uspjeha je želja, a dvadesetdvogodišnjoj Јeleni Čabrić iz Papraće kod Šekovića, bila je da jednog dana vozi kamion sa prikolicom. Nedavno je u Zvorniku položila vozački ispit E kategorije i ispunila cilj, a ujedno i srušila predrasude da su žene loši vozači.

Јelena je iz prvog puta položila kategoriju B, potom C, a nedavno i E i tako ispunila veliku želju da vozi kamion.

– Šefica auto škole je rekla da od kada ona radi kao instruktor, sam prvo žensko, prvi kandidat na C i E kategoriji – kaže Čabrićeva.

Završila je Ekonomsku školu, trenutno je zaposlena u restoranu, a nada se da će izvor prihoda u budućnosti biti vožnja kamiona. Neophodno je da položi državni ispit i dobije međunarodnu karticu.

– Pomoći ćemo joj u svakom slučaju doobuku, jer tu ima mnogo stvari koje Јelena treba da nauči, ali naučiće jer vidim da je uporna i da se maksimalno trudi – ističe Đorđo Јurošević, vlasnik transportne firme.

Sa testovima i obukom Јelena nije imala problema, a nisu je doticale ni predrasude da su žene loši vozači i da ni jedan gazda neće dati ženi da vozi kamion.

– Sad je prevaziđeno to da žene voze auto, sa tim se mogu pomiriti, ali za kamion, to je već nešto drugo. Bilo je pozitivnih komentara ali donekle su gledali da to radim kako bi privukla pažnju. Svakakvih komentara je bilo, ali nisu mi bili važni koliko mi je bitna podrška porodice – naglašava Čabrićeva.

Ljubav prema volanu u slučaju Јelene Čabrić dio je porodičnog nasljeđa, jer su u njenoj porodici svi dobri vozači.

Njen savjet svim djevojkama i ženama je da ne obraćaju pažnju na predrasude i da nikada ne odustaju od svojih ciljeva.

RTRS