Beograd, 3. aprila 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Posle sastanka predsednici su dali izjave za medije. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se na sastanku u Berlinu najviše govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali je, na osnovu izbora učesnika, predvidio da će Srbija jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova.

On je za televiziju Pink uočio da su na sastanak pozvani slovenački premijer Marijan Šarec i upitao “zašto ne (premijerka Rumunije) Vjorika Danćila” i zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primer, premijer Bugarske Borko Borisov.

– Izabrali su predsjednika Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika – ukazao je Vučić, prenosi N1.

On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH.

– Sa tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju – rekao je Vučić.

Foto: Vassil Donev/EPA

Vučić je rekao da će Srbija biti u sve težoj poziciji i situaciji po pitanju Kosova, da se borio za razgraničenje, kao nešto za šta Srbija može da se izbori, ali da sada zna da je to nemoguće

On je istakao da je dao “sve od sebe” da dođe do kompromisa, ali da je shvatio da taj kompromis niko nije želio i da će se možda u budućnosti razumjeti kakvu je istorijsku priliku Srbija propustila. Vučić je prenio i da mu je kancelarka Merkel u Davosu rekla da ne zna šta je to što bi u ovom trenutku Srbiji moglo da bude ponuđeno.

Na sastanku u Berlinu će se govoriti i o budućnosti evrointegracija, najavio je Vučić, koji misli da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do “zamora proširenjem”, ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Na Zapadnobalkanski samit stižu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Tači, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Pozive sa učešće na berlinskim razgovorima dobili su i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, kao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker te šefica spoljne politike EU Federika Mogerini.

Vrijedi podsjetiti da je odlazak predstavnika BiH Denisa Zvizdića u Berlin izazvao revolt kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je čak uputio pismo njemačkoj kancelarki negodujući zbog toga što je poziv dobio Zvizdić. Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludirao kako BiH na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvidić.

Na upit novinara DW da prokomentiše ovu pritužbu, portparl Njemačke vlade Ulirike Demer je kratko odgovorila da je Bosna i Hercegovina pozvana na susret i to po predviđenoj proceduri.

S druge strane Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba uoči odlaska u Berlin rekao kako će snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta te ukidanju taksi koje je BiH jednostrano uvelo Kosovo.

Srpskainfo