U Kozarskoj ulici u Prijedoru, gdje je prije 25 godina ubijen dvadesetogodinjši policajac Radenko Đapa, danas je služen pomen i položeni su vijenci kod spomen-ploče prvoj žrtvi u Prijedoru u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prije 27 godina pala je prva žrtva proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata u Prijedoru. Dvadesetogodišnji policajac Radenko Đapa, na putu ka radnom mjestu, mučki je ubijen sa četiri metka u leđa. Na mjestu njegovog stradanja našli su se rodbina, prijatelji, ali i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata. Svi su saglasni – uspomena na Radenka ne blijedi ni nakon gotovo tri decenije od njegove smrti.

Đapine ubice do danas nisu pronađene, ni procesuirane, a kako je istaknuto, sve je manje nade da će se to ikad desiti.

– Otac mu je umro prije dva mjeseca, i nikada nije saznao ko mu je tako mučki ubio sina. To je stvarno žalosno. Zar za Srbe nema nikakve pravde – rekla je predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica.

Pucnji u Radenka Đapu bili su pucnji u mir u Prijedoru, poručeno je sa obilježavanja. Nedugo nakon toga počele su borbe u gradu.

– Pravosuđe, odnosno tužilaštvo BiH nije pokrenulo ništa da rasvijetli ovaj događaj. Јednostavno, mnogi izbjegavaju da kažu ko je počeo rat u gradu Prijedoru. Na osnovu svega što je bilo, nekome nije bilo stalo do mira, a Srbima je itekako bilo stalo do mira u Prijedoru – istakao je Slaviša Knjeginić, potpredjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor

Đapino ubistvo, kao i ostali događaji u maju 1992. širom tadašnje BiH, ističe Knjeginić, dokaz su da su Srbi bili napadnuti, i da nisu odgovorni za početak rata.

RTRS