Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić na samitu predstavnika zemalja Balkana u Njemačkoj o pitanju samoproglašenog Kosova nije govorio u ime Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da Zvizdić nije u Njemačkoj govorio u ime Srpske koja čini 49 odsto ili gotovo polovinu BiH.

– Ako hoćemo da uvažavamo institucije i njihove odluke, jasno je kakav je odnos BiH prema pitanju samoproglašenog Kosova i da nemate saglasnost da pričate ono što Zvidić priča. On to radi ili u svoje ime ili u ime jedne grupacije, etničke zajednice ili nekog u okviru BiH, ali ne u ime cijele BiH – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je ponovila da ne vidi koga je Zvizdić predstavljao na tom samitu i u čije ime je govorio.

Cvijanovićeva je rekla da ne vidi nikakvu ulogu Zvizdića na sastancima tog tipa jer je na čelu Savjeta ministara koji odlazi.

– To što odlazi malo duže nego što bi bilo normalno i očekivano jeste sad neka druga stvar – rekla je Cvijanovićeva, komentarišući izjave Zvizdića na tom skupu o samoproglašenom Kosovu.

Ona je zaključila da to pokazuje neozbiljnost BiH.

Zvizdić je u Berlinu rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te “snažno osudio povezivanje rješavanja statusa samoproglašenog Kosova sa Republikom Srpskom”.

RTRS