Danas se navršilo 20 godina od kada je u NATO agresiji ubijeno 60 putnika autobusa “Nišekspresa”, od kojih je bilo 15 djece, a napad su preživjele samo četiri osobe.

NATO raketa je prepolovila autobus u trenutku kada se nalazio na mostu kod Lužana, na putu Priština-Podujevo, pri čemu je jedan dio potpuno ugljenisan ostao na mostu, a drugi pao u rijeku.

U drugom napadu, koji je uslijedio 50 minuta kasnije, avioni NATO-a su još jednom gađali most, pri čemu su povrijeđeni članovi medicinske ekipe koji su došli da putnicima pruže pomoć, a vozilo hitne pomoći je izgorjelo.

Napad je izveden oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu, a NATO je iznio tvrdnju da je autobus “slučajno pogođen” i da je meta napada bio most kojim su se kretale snage vojske i policije.

Prema dostupnim informacijama, u napadima NATO-a na teritoriji SRЈ istog dana je na različitim lokacijama poginulo još deset osoba.

Tog 1. maja 1999. godine oko hiljadu Srba iz Holandije protestovalo je u Hagu zbog bombardovanja SRЈ.

Prvomajske proslave u Češkoj pretvorile su se u protest zbog bombardovanja Јugoslavije.

NATO bombardovanje Savezne Republike Јugoslavije /SRЈ/ počelo je 24. marta 1999. godine na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

U NATO agresiji koja je nosila naziv “Milosrdni anđeo” stradalo je 2.500 ljudi, od kojih 79 djece.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, zemlja je pretrpjela ogromnu materijalnu štetu, koja je procijenjena na oko stotinu milijardi dolara.

SRNA/RTRS