Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da Srpska nesumnjivo podržava evrointergacije, što je pokazala djelovanjem svojih institucija, ali da taj evropski put koči neformiranje Savjeta ministara i opstrukcija, prvenstveno SDA.

– Pokazali smo /Republika Srpska/ opredijeljenost, svoj kapacitet i sposobnost da izvršavamo obaveze na tom planu u skladu sa ustavnim nadležnostima, te formiramo vlast nakon izbora i čak povećavamo plate, čime smo pokazali da smo prava Republika – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Srpska u tom smislu trpi zbog neformiranja Savjeta ministara i opstrukcije na tom planu, prvenstveno SDA.

– Zakovani smo na tom putu, umjesto da sada u maju dobijemo pozitivno mišljenje evropskih organa. Poručila bih da treba da se krećemo dalje i dođemo do kandidatskog statusa kada je riječ o EU, te da to sve uradimo prije početka novembra i prije nego se formiraju nove institucije nakon provedenih izbora na nivou EU – navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne razumije da neko blokira taj proces uslovljavajući ga nekim drugima, poput aktivacije Akcionog plana za člantvo u NATO /MAP/.

– To nije uopšte uslov za kretanje ka EU… Mi na evropskom putu nemamo kada da čekamo Federaciju BiH i Savjet ministara – naglasila je ona.

Cvijanovićeva je ocijenila neozbiljnim izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji kaže da će vlast na nivou BiH biti formirana do kraja maja.

– Pa, što niste to uradili do kraja februara i šta se promijenilo danas u odnosu na ono što je bilo prije dva-tri mjeseca, osim da smo izgubili vrijeme da dođemo do statusa kandidata za članstvo u EU. Svjesno i namjerno su ubili tu mogućnost – kaže Cijanovićeva.

RTRS