Turistička organizacija grada Prijedora započela je realizaciju projekta “Kreiranje programa i priručnika za lokalne turističke vodiče regije Prijedor”.
“To podrazumijeva kreiranje dokumenata u čijoj izradi bi učestvovale i turističke organizacije opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, kao i Ugostiteljsko-ekonomska škola iz Prijedora, koja ima smjer turistički tehničar i licencu za obrazovanje odraslih”, navodi se u izvještaju o radu prijedorske Turističke organizacije za prošlu godinu.

U toku prošle godine rađeno je istraživanje, anketiranje i prikupljanje informacija neophodnih za izradu programa i priručnika za lokalne turističke vodiče.

“Ovi dokumenti su neophodni kako bi se vršila obuka za lokalne turističke vodiče. Obuku bi mogla izvoditi Ugostiteljsko-ekonomska škola iz Prijedora”, navodi se u izvještaju.

Radne verzije dokumenata planirane su za ovu godinu, nakon čega će Turistička organizacija grada Prijedora od Republičkog pedagoškog zavoda i resornih ministarstava tražiti saglasnost za program i priručnik za lokalne turističke vodiče.

Osim ovoga, u toku je i projekat “Revitalizacija turističke signalizacije na području Nacionalnog parka `Kozara`” koji se finansira iz sredstva od boravišne takse, a podrazumijeva popravak i zamjenu oštećenih turističkih znakova na 26 lokacija na pješačkoj stazi Rajkovići-Kozarački kamen-Bešića poljana-Glavuša-Mrakovica.

Prihodi od boravišne takse u prošloj godini u Prijedoru su iznosili 37.254 KM, što je za 62 odsto više od planiranih 23.000 KM, i gotovo trećina novca potrebnog za godišnje poslovanje ove organizacije.

Budžetom grada Prijedora za prošlu godinu za finansiranje Turističke organizacije planirana je 128.871 KM, od čega je utrošeno 97,33 odsto.