Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka zahvalio se Redžepu Tajipu Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što prije formira vlast.

Rekao je da razumije predsjednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, te da je to i razumljivo jer je Turska članica tog saveza.

– Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsjednik Turske bio spreman da nas sasluša i cijeni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH – istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što prije formirati vlast na bh. nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

– U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje imamo, već su poznate – rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivana BiH u projekat “Turskog toka” koji povezuje izvore gasa preko Turske, zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO savez. Dodao je i da je potrebno što prije formirati vlast.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku – izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

– Autoput Sarajevo-Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije – rekao je Erdogan.

RTRS