Na područje Prijedora je od 2013. do 2017. godine po osnovu sporazuma o readmisiji vraćeno 37 lica iz drugih zemalja, a, prema procjenama resornog ministarstva BiH, u narednim godinama može se očekivati oko 20 lica godišnje koja će biti vraćena u ovaj grad.

Grad Prijedor donio je Lokalni akcioni plan prema obavezi BiH da u ponovnom prihvatu lica koja ne ispunjavanju uslove za ulazak ili boravak na teritoriji druge zemlje obezbijedi niz mehanizama koji će pomoći da ne dođe do ponovnog odlaska i da lokalne zajednice predvide pomoć za njih.

– Činjenica da se ovi ljudi vraćaju prinudnim putem predstavlja rizik za kršenje ljudskih prava lica u postupku readmisije. Imajući sve ovo u vidu, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti socijalno ugroženih grupa, kao što su maloljetna lica, osobe sa invaliditetom, teški bolesnici, žrtve trgovine ljudima, članovi razdvojenih porodica, porodice sa maloljetnom djecom – navodi se u ovom dokumentu koji je usvojila Skupština grada Prijedora.

Najčešći problemi tokom procesa integracije i reintegracije lica vraćenih iz drugih država su nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak identifikacionih dokumenata, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i zdravstveno osiguranje.

Lokalni readmisioni tim utvrdio je da od 37 vraćenih osoba njih 12 ima boravište ili prebivalište na području Prijedora, a da ih je četvoro obuhvaćeno nekim oblikom socijalne zaštite. Terenski je verifikovano 11 osoba u šest domaćinstava.

– Јednoj petočlanoj porodici potrebni su zaposlenje i dokvalifikacija, jednoj tročlanoj porodici stambeno zbrinjavanje i novčana pomoć, a jednoj sa isto toliko članova mehanizacija, dok je jednoj porodici sa dva člana neophodna prekvalifikacija – navodi se u Lokalnom akcionom planu za re/integraciju državljana BiH koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji na područje Prijedora za period 2019-2022. godine.

Prijedor raspolaže ljudskim, materijalnim i tehničkim resursima za sprovođenje ovog plana, a i finansijski resursi će biti dostupni od ove godine kroz budžet grada, kao i kroz donatorska ulaganja.

SRNA/RTRS