Budžetom grada Prijedora za ovu godinu za zajedničku komunalnu potrošnju planirano je 860.000 KM.

U zajedničku komunalnu potrošnju spadaju održavanje čistoće u gradu i prigradskim naseljima, gradskog zelenila, gradskih grobalja, higijeničarska služba, održavanje horizontalne signalizacije i vanredni poslovi iz komunalne oblasti.

U prošloj godini za ovu stavku bilo je planirano milion KM, ali je rebalansom budžeta iznos uvećan na 1,2 miliona KM.

Razlika između planiranih i utrošenih sredstava odnosi se na povećanje obima posla na čišćenju grada, većem broju pasa lutalica koji su hvatani u gradu i zbrinjavani u higijeničarskoj službi i povećane potrebe za održavanjem grobalja, navodi se u informaciji Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora.

Najveće povećanje, gotovo udvostručeno, zabilježeno je kod higijeničarske službe: sa planiranih 60.000 KM na utrošenih 114.472 KM. Ovdje spadaju hvatanje i zbrinjavanje pasa i štenadi, prevoženje i smještaj u azil, nabavka hrane za pse, eutanazija, uklanjanje leševa, rad veterinara, tehničara i higijeničara, nabavka goriva i ostalih potrošnih sredstava.

Mjesečna izdvajanja za higijeničarsku službu nisu fiksna, jer zavise od broja uhvaćenih pasa i štenadi, kao i intervencija na terenu, tako da utrošena sredstva u prethodnim godinama podijeljena na 12 mjeseci iznose oko 5.000 KM po mjesecu, navodi se u informaciji.

Dodaje se da je grad Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja ima organizovanu higijeničarsku službu za zbrinjavanje napuštenih pasa. Smještena je u blizini regionalne deponije na Kurevu u dosta skučenom prostoru, a za proširenje su potrebna znatna sredstva.

Prošlogodišnja zajednička komunalna potrošnja uvećana je i zbog vanrednih poslova kao što su proljetno uređenje grada, popravka i uređenje dječijih igrališta, popravka i farbanje klupa, farbanje grafita, uređenje prostora oko mjesnih zajednica, nabavka i ugradnja slivnih rešetki, montaža i demontaža štandova za razne manifestacije i otklanjanje posljedica nevremena.

SRNA/RTRS