Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je u Sarajevu imao tajni sastanak sa grupom agenata iranske obavještajne službe, saznaje Insajder.

Kako za ovaj portal otkrivaju odlično obaviješteni izvori, sastanak sa Izetbegovićem inicirali su iranski obavještajci koji su stacionirani u glavnom gradu BiH, a razlog njihove iznenadne posjete lideru najveće bošnjačke stranke, prema tvrdnjama sagovornika Insajdera, bilo je nezadovoljstvo Iranaca “previše bliskim odnosima” koje Izetbegović, kako smatraju, pokušava da izgradi sa SAD.

– Sastanak Izetbegovića i iranskih agenata održan je par dana prije dolaska zamjenika direktora CIA Vona Bišopa u Sarajevo. Iranci su tom prilikom zamjerili Izetbegoviću to što ima previše prisne odnose s Amerikancima. Oni su, između ostalog, lidera SDA podsjetili na bliske veze njegovog pokojnog oca s Iranom, kao i pomoći i podršci koju je ta zemlja davala bošnjačkoj strani za vrijeme rata u BiH – otkrivaju izvori Insajdera.

Inače, prema tvrdnjama brojnih stručnjaka iz obavještajno-bezbjednosnog sektora, a koji su prethodnih godina u više navrata objavljivani u javnosti, iranska obavještajna služba jedna je od najaktivnijih stranih agentura koje djeluju u BiH još od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: insajder.in