Obrazovanjem učenika prema potrebama tržišta rada i zahvaljujući kvalitetnoj praktičnoj nastavi, mnogi su uspjeli da nađu zaposlenje. Tako je šest učenika Mašinske škole odmah dobilo ponudu za posao u metalnoj industriji.

Ponuđena radna mjesta u metalnoj industriji za učenike završnog razreda, smjera varilac, dokaz su sveobuhvatne prakse, koja je od učenika stvorila kvalitetne radnike.

– Zanat nije težak, može se naći posao nakon školovanja i plaćen je. Uglavnom, gdje god dođemo svagdje su nam vrata otvorena – kaže Aleksandar Stijepić, varilac u Mašinskoj školi Prijedor.

U zavisnosti od zanimanja učenici Mašinske škole praksu obavljaju u brojnim privrednim preduzećima.

Mile Vajkić, koordinator praktične nastave u Mašinskoj školi u Prijedoru navodi da se 70 odsto učenika zapošljava u zanimanju za koje se školovalo, dok, kako je rekao, ostali traže dalje svoj put.

Veliki broj posjetilaca u restoranu Ugostiteljsko – ekonomske škole, najbolji su pokazatelj kvalitetne praktične nastave, jer se ovdje svakodnevno traži jelo više.

– Mnogo je značajno, zaista dosta toga nauče i baziramo se na sve, od pripremanja slatkih jela, do slanih, glavnog jela, predjela… – navodi Ivana Јurić, kuvar Ugostiteljsko – ekonomske škole u Prijedoru.

Јedan od bivših učenika ove škole, Draško Đervida, 1989. godine završio je ovu školu, danas, stečena znanja prenosi na mlađe, buduće kolege.

– Trudimo da prezentujemo naša jela i da kuvari i konobari znaju kako se pripremaju obroci, a konobari samim tim i da usluže – ističe Draško Đervida, profesor praktične nastave u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru.

U skladu sa potrebama tržišta rada u Elektrotehničkoj školi praktična nastava izvodi se u dobro opremljenim kabinetima.

– Pratimo module koji idu uz stručno – teorijsko, tako da naš električar kada završi sa poslom odnosno sa školom, može biti osposobljen i za elektroinstalatera i elektromehaničara ali i za pogonskog električara – rekao je Milan Dragić, nastavnik praktične nastave Elektrotehničke škole u Prijedoru.

Dok je obrazovanje poveznica onih koji stiču znanja sa onima kojima je potreban kvalitetan kadar, okosnica je dobra praksa.

Prvi koraci ekonomskog rasta i privrednog razvoja zemlje formiraju se baš u školskoj klupi koja je i riznica znanja ali i motivacija za napredak.

RTRS