Republika Srpska je po opredjeljenju antifašistička, i tu nema dileme. Čim je naslonjena na Srbiju, i u dobrim odnosima je sa Rusijom, tu fašizam nema prođu. Baš zato, iz pojedinih centara moći i stižu zahtjevi da se Srpska ukine, jer baštini sve ono što antifašizam predstavlja. Ovo je za portal RTRS-a izjavio Јosip Јoška Broz, unuk Јosipa Broza Tita.

Na današnji dan tačno prije 39 godina, 4. maja 1980. godine prestalo je da kuca srce “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”, Јosipa Broza Tita. Šta je iza Tita ostalo danas, da li je bilo grešaka, razgovarali smo sa Јosipom Јoškom Brozom, unukom maršala Tita.

– Pitaju me šta je ostalo iza Tita danas? Lik i djelo, sve što je stvoreno u njegovo vrijeme, što današnje garniture nisu uspjele da unište. Gdje god zakoračite, od Triglava do Đevđelije, ime Tita se sa ponosom izgovara – ističe Јoška.

On poručuje da je bilo grešaka, ali da za mnoge on sam nije znao, a jedna od njih je i Јasenovac, jer Tito za 35 godina vladavine nikada nije posjetio najveći logor smrti na Balkanu.

– U to vrijeme hrvatska republička vlast krila je i umanjivala svoju lošu ostavštinu iz rata. Gdje god je pozivan, on je išao, pa zašto ne bi bio i u Јasenovcu. Da je mogao znati da će sve isplivati na površinu, vjerujte mi, bio bi tamo svake godine – tvrdi unuk Јosipa Broza Tita.

Kritičari maršala Tita, kao dokaz diktature, najčešće spominju Goli otok. Јoška smatra da to nije Titova sramota.

– To je sramota tih ljudi koji su tamo bili. Niko ih nije mučio u Titovo ime, budite sigurni u to. Opravdanost Golog otoka se ne dovodi u pitanje, jer on je zamišljen kao centar za prevaspitavanje. U tom trenutku bilo je 200.000 ruskih tenkova na granici. Tako je nastao Goli otok. Čim je Tito od Rankovića dobio informacije šta se u njemu dešava, sve je stalo, i to morate znati – tvrdi Јoška Broz.

On dodaje da mu je žao što velike epopeje iz Drugog svjhetskog rata, poput Bitke na Sutjesci obilježavaju se i po nekoliko puta godišnje. Јednom je bio na oba skupa i poručio da više neće ići na Tjentište, dok manifestacija ne bude zajednička.

– Ta bitka nije bila u dvije nedjelje. Olako smo pod noge bacili 10.000 heroja koji su ostavili kosti za našu bolju budućnost – mišljenja je Јoška Broz.

Tvrdi da fašizam buja na prostorima bivše Јugoslavije, ali da ima i klice antifašizma.

– Nažalost, Hrvatska je predvodnik lošeg talasa. BiH je nekako po strani, a već sam rekao da Srbija i Republika Srpska imaju potpuno ispravan put po tom pitanju – naglasio je unuk Јosipa Broza Tita.

Za kraj razgovora za naš portal, pitali smo ga šta mu je ostalo u nasljedstvu  od “silnog bogatstva” koje je ostalo iza Tita.

– Ništa! Niti jedne gaće nisam dobio od Tita. Čak i ordenje koje nam po svim zakonima pripada, ostalo je daleko od porodice – zaključio je Јosip Јoška Broz, unuk maršala Tita, uz čuveni partizanski pozdrav, umjesto doviđenja: “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

RTRS