Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je da bi bilo dobro da Srbi iz Hrvatske imaju predstavnika u Evropskom parlamentu koji će svjedočiti kako je biti Srbin u Hrvatskoj, a ne samo da drugi pričaju priču o njima i na osnovu tih priča donose sud.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, Pupovac je rekao za RTS da bi ulazak u Evropski parlament bio od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj.

– Nikada do sada nismo imali toliko lista i mi ćemo se boriti za jedan mandat u Evropskom parlamentu. Nismo bez šanse, ako se svi zajedno ujedinimo, mi ćemo taj mandat dobiti – rekao je Pupovac, koji je i nosilac liste za Evropski parlament.

On je ocijenio da bi dobijanje jednog mjesta u Evropskom parlamentu bila simbolička pobjeda nakon niza poraza koje su Srbi na različite načine doživjeli, kao i nakon niza udaraca koje su primali i primaju.

Pupovac je ponovio da se izbori za manjinske savjete u Hrvatskoj održavaju u potpunoj informativnoj tišini, kao da ih nema, te istakao da Srbe ne plaše ni uvrede, ni prijetnje, kao i da su spremni za izbore za savjete i za Evropski parlament.

On je rekao da su izbori za manjinske savjete šansa da Srbi na državnom nivou ponovo ojačaju svoju samoupravu u Hrvatskoj.

– Srpsko narodno vijeće, kao nosilac tih izbora u gotovo 200 opština, gradova i županija sa 2.400 kandidata uradilo je sve što je potrebno da Srbi u Hrvatskoj ponovo dobiju svoje Narodno vijeće u svim mjestima na kojima imaju na to pravo. Da na državnom nivou ponovo osnaže, ponovo ojačaju svoju samoupravu u Hrvatskoj – naveo je Pupovac.

Istakao je da nisu postojali uslovi za ozbiljnu kampanju, da su biračka mjesta određena bez konsultacija sa predstavnicima Srba, a birački odbori se sastavljaju gotovo svuda – bez ikakve participacije Srba, kao i drugih nacionalnih manjina.

On je naveo da pripadnici manjina moraju biti obaviješteni i ohrabreni da učestvuju na izborima.

– Od velike je važnosti da Srbi u Hrvatskoj izađu na izbore, jer je važno imati jaku samoupravu tamo gdje ljudi žive u opštinama, gradovima, županijama, u cijeloj Hrvatskoj – naglasio je on.

Ocijenio je da će to pokazati da je Srbima stalo do toga da imaju institucije koje poštuju, institucije koje se bore za njihova prava i institucije koje će biti priznate od države.

– Biće priznate ako se sami borimo za njih i ako svojim glasovima i svojim izlaskom na izbore to pokažemo – zaključio je  Pupovac.

RTS