Postizborni trikovi SDA, s namjerom da što duže u vlasti zadrže status kvo i očuvaju bošnjačku dominaciju postaju apsurdni i opasni. Dva od tri konstitutivna naroda nisu zadovoljna ambicijama Bakira Izetbegovića da blokadom institucija i procesa, uzurpira BiH kao isključivo vlastitu i bošnjačku imovinu. Tvrdoglavo SDA insistiranje na aktivaciji godišnjeg plana za članstvo u NATO-u, kao uslov za formiranje Savjeta Ministara BiH, nije dobilo čak ni podršku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

U posljednjih sedam mjeseci Bakir Izetbegović ucjenjuje i uslovljava, koristeći svaku priliku, poput nedavnog istupa Denisa Zvizdića u Berlinu, da okalja ime Srpske. No, da nisu sve prilike Bakirove, kao ni cijela BiH, te i da razloge zbog kojih se Republika Srpska protivi članstvu u NATO-u poštuju i zemlje članice alijanse, pokazala je nedavna posjeta članova bh.Predsjedništva Ankari.

– Da budemo jasni, nije niko tamo držao nikakvu lekciju, niti je Erdogan bilo kome šta nametao, to nije ta vrsta priče. Mi smo razgovarali sa stanovišta predsjednika država i tom prilikom Erdogan je rekao da nije politički korektno da dolazite u zemlju koja 7, 8 mjeseci poslije izbora nije formirala vlast. U liftu je rekao da završimo formiranje vlasti što je prije moguće. Јa sam se okrenuo rekao Džaferoviću: Čuješ li ti šta on kaže – istakao je Dodik.

I Turska se u posljednje vrijeme sve više okreće Rusiji, što očito nije po volji Izetbegovićevim zapadnim mecenama. I danas, a uz opasku da se nada da će Savjet ministara biti formiran naredni mjesec, ne odstupa od svojih ucjena.

– Znamo šta je problem, dakle, aktivacija godišnjeg plana na putu ka NATO-u. Kada se tu nađe neko kompromisno rješenje, biće formiran Savjet ministara – rekao je Izetbegović.

Kompromis za Izetbegovića je očito da bude po njegovom. Spreman je da žrtvuje i evropski put, jer zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine sve stoji, navodno zarad NATO-a, još jednog poreza na plećima građana BiH.

– BiH nije samo Bakir Izetbegović i nije BiH samo bošnjačka. Stoga je jasno i legitimno, u skladu sa Ustavom i primarnim političkim ciljevima, predsjedavajući Predsjedništva saopštio u Turskoj da Srpska i srpski narod ne prihvata aktivaciju MAP-a. U tome i jeste zastoj, u fabrikovanom uslovu koji nigdje ne stoji. Usporava se i evropski put, a kandidatskog statusa nema dok se ne formira vlast – izjavio je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Nije teško naslutiti i ko stoji iza neprincipjelnih zahtjeva SDA, a nije isključeno da su ucjene u pojedinim zapadnim ambasadama i kreirane. Zna se kome treba BiH kao poligon za vježbe vojne alijanse. To što je evropski put u zastoju, a zakonski rokovi za formiranje bh. izvršne vlasti odavno zaboravljeni, zakonodavna vlast u zastoju, voljom Bakira Izetbegovića i njegove SDA, platiće svi građani BiH.

RTRS