Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Јasenovac, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti i da je nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja.

– Stradanje koje se ovdje desilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primjerenu kvalifikaciju za zlodjela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini.

Ona je istakla da se strahota ovih zločina ne ogleda samo u zastrašujućem broju nevinih žrtava koje su ubijene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o institucionalnom, unaprijed planiranom genocidnom projektu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, čiji je krajnji cilj bio fizičko uništenje srpskog, kao i jevrejskog i romskog naroda.

Cvijanovićeva je napomenula da će u istoriji ostati zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primjenjivale tokom masovnih egzekucija u logorima smrti, ali i za vrijeme brojnih drugih krvavih pohoda.

Istoričari tvrde, naglasila je Cvijanovićeva, da je po svireposti i brutalnosti Јasenovac bio daleko gori od Aušvica i drugih logora smrti u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, kao i da su jedino na prostoru NDH postojali logori za djecu.

Ona je podsjetila da su u jasenovačkom sistemu logora smrti djeca ubijana na najmonstruozniji način, neka spaljivana, mnoga poklana, a mnoga su našla smrt u rijeci u koju su bacana uvezana po nekoliko njih u džakovima.

Cvijanovićeva je ukazala da vrhunac svireposti i monstruoznosti predstavlja upravo Јasenovac nastao na stranicama mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja, koji su danas za normalnog čovjeka nepojmljive, ali upozoravajuće stvari.

– Јasenovac je, kao mjesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zacijeliti, jer priča o Јasenovcu decenijama nije vjeorodostojno ispričana, žrtve nisu dobile pravdu koju zaslužuju, a ni ovo stratište nije dobilo potrebnu međunarodnu pažnju – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsjetila da će na osnovu dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika vlade Srbije i Republike Srpske zajednički finansirati izgradnju spomen-područja i memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koja je bila najveće stratište jasenovačkog logora smrti, što će značajno doprinijeti njegovanju kulture sjećanja i promociji istine.

Predsjednik Srpske je napomenula da se, kada se priča o Јasenovcu i Donjoj Gradini, istovremeno govori i o Јadovnu, Prebilovcima, Drakuliću, Šargovcu, Motikama, Garavicama kod Bihaća, o Starom Brodu i Podrinju, kao i svim drugim mjestima krvavih i zastrašujućih ustaških pohoda.

Ova, i mnoga druga mjesta teških stradanja, dodala je ona, služila su kao decenijska opomena, ali i linija odbrane od nove golgote koja je prijetila devedesetih godina.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ogromna cijena plaćena za slobodu i u proteklom ratu, ali je napomenula da bi bila i mnogo veća da nije bilo Republike Srpske zbog čega je važno čuvati i jačati njene institucije, a u okviru BiH očuvati balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

– Mi danas živimo u slobodi i imamo Republiku Srpsku. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, istorija ovog prostora je prepuna crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama i, nažalost, danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH, ali je obaveza da se govori jezikom istine, pamti prošlost i poštuju žrtve da bi se odgovornije gradila budućnost.

– Masovni i stravični zločin koji se ovdje desio dodatno nas obavezuje u Republici Srpskoj da čuvamo i branimo slobodu, da izgrađujemo naše institucije i razvijamo naše društvo – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Narodnoj skupštini i Vladi Srbije, jer zajedno sa Srpskom obilježavaju važne datume iz prošlosti, ali i za podršku koju Srbija pruža opštinama u Republici Srpskoj kroz finansiranje različitih projekata.

Ona je zahvalila i predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić koja je i danas u Donjoj Gradini, prisutnim ambasadorima, dragim prijateljima iz Izraela i svim okupljenima.

– Važno je da smo zajedno i onda kad tugujemo i onda kad slavimo i da svakog dana zajedno koračamo u budućnost. Želim našoj djeci i onoj djeci koja će tek biti rođena mirnu, stabilnu i prosperitetnu Republiku Srpsku – istakla je Cvijanovićeva.

RTRS