Koliko su stare vaše naočare za sunce?

Brazilski naučnici sa Univerziteta Sao Paolo otkrili su da nakon dve godine korišćenja sunčanih naočara, stakla gube prvobitnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od sunca.

Oštećuju se sočiva 

Za vrijeme nošenja naočara za sunce, sunčevi zraci postepeno oštećuju sočiva naočara, ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da je prosečan rok trajanja zaštite od sunca dve godine. Zato svake dve godine treba da se menjaju naočare za sunce ili bar njihova stakla.

Nošenje naočara za sunce bez UV zaštite jednako je opasno kao i da uopšte ne nosite nikakve naočare. To se događa zato, jer se zenica oka pod zatamnjenim staklima šira pa sunčevi zraci prodiru lagano u oko.

Posledice koje UV zraci mogu da prouzrokuju su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnice, a i oštećenja žute pege koja je odgovorna za centralni vid oka.

Obavezno zaštitite oči

Sunce takođe doprinosi razvoju katarakte, zato se nošenjem sunčanih naočara s UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte.

Naočare za sunce takođe treba da nose i deca i osobe starije životne dobi zato što su njihove oči osetljive na oštećenja koja izazivaju UV zraci.

Najbolji primer negativnog učinka sunčevih zraka na oči ima Indija koja beleži u svetu najveći broj slepih osoba delom i zbog izlaganja očiju štetnom delovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

Izvor: Ordinacija.hr