Iz Donje Gradine je poručeno da je Republika Srpska najvažniji čuvar uspomene na ubijene jasenovačke logoraše. Naglašeno je i da je Srpska – minimum na koji pristaju Srbi u BiH, odlučni da zaštite svoju autonomiju, garantovanu domaćim i međunardonim ugovorima.

Potpunu istinu o obimu žrtve jasenovačkih logoraša i brutalnosti njihovih dželata saznali smo tek nakon osnivanja Republike Srpske, istakao je predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je naglasio da Srpska njeguje uspomenu na žrtve ustaškog genocida, dok su stratišta u Federaciji, poput Garavica kod Bihaća, zarasla u korov.

– Јa hoću to da kažem i nemojte mi zamjeriti. Ima pravde u jednom, a to je da je ovaj prostor ovdje ostao u Republici Srpskoj. Јer da nije ostao u Republici Srpskoj, mi ne bismo bili u prilici da dođemo ovdje – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao, da su u Srpskoj utočište pronašli i Srbi protjerani iz Hrvatske i FBiH, te da je to samo jedan od razloga insistiranja na Dejtonskim sporazumom, garantovanim pravima.

– Nismo spremni da izgubimo naše pravo na autonomiju, naše pravo na odlučivanje, naša ustavna prava koja imamo u Bosni i Hercegovini, koja su nam tako bezočno uzeli raniji visoki predstavnici, uz podršku nekih važnih zemalja, tjerajući nas u zemlju za koju oni misle da je mjera za nas, ne pitajući nas da li mi to želimo. Zato mir podrazumijeva provođenje Dejtona, ali i Ustava BiH – naveo je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da bi stradanje Srba u 20 vijeku bilo i veće da nije osnovana Republika Srpska. Činjenica da smo se okupili na mjestu, za koje je bilo planirano da potpuno nestanemo, pobjeda je života nad smrću, riječi su predsjednice Srpske.

– Zato je važno da je čuvamo i jačamo njene institucije, a da u okviru BiH očuvamo balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju – naglasila je Željka Cvijanović.

Iz Gradine je poručeno, da su uz pomen na stradalnike jasenovačkih logora smrti i ostalih stratišta – mir, stabilnost i razvoj najvažniji ciljevi Republike Srpske.

RTRS