Ovo ti je ona stavka na računu “održavanje mreže”… Gospodo građani, mi smo vam ova plemenita životinja na fotografiji… Jaše Kurta, jaše Murta

Ne, ovo nije fotografija iz 1946. godine. I ne, ovo nije snimljeno u zemlji trećeg svijeta, zahvaćenoj ratom. Popravljanje stubova, tako što jedan od “majstora” stoji na konju, fotografisano je pre nekoliko dana u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, mirnoj evropskoj državi.

Kako radnici lokalne distribucije ne odgovaraju na molbe seljana da im poprave stubove i normalizuju dotok struje, mještani sela Lijeska morali su da se snalaze kako znaju i umiju. Bez alata, vjerovatno i stručnog znanja, a sigurno bez merdevina, zbog čega je kao oslonac morao da posluži živ konj.

Jedan od “majstora” popeo se na konjića dok ostali motkama pokušavali da mu pomognu u ovom poduhvatu.

– Ovo je prava slika Crne Gore, u svakom detalju na njoj. Običan čovjek koji nije ni svjestan svoje hrabrosti i ludosti u želji da obezbjedi osnovne uslove za normalan život – napisala je jedna Jadranka.

– Ovo ti je ona stavka na računu “održavanje mreže”… Gospodo građani, mi smo vam ova plemenita životinja na fotografiji... Jaše Kurta, jaše Murta… – dodao je Miloš.

– Pored onoliko stavki na računu, plašim se da nam ne uračunaju i stavku po konjskoj snazi – rekao je Rajko.

Podgorički vremeplov