U novim vladama u polovni kantona u FBiH nema dovoljno Srba ili ih uopšte nema, upozoravaju iz Odbora za zaštitu Srba u FBiH. Time je, kažu prekršena odredba Ustava FBiH kojom je regulisana proporcionalna zastupljenost naroda u izvršnoj vlasti kantona, zbog čega najavljuju i apelacije nadležnim sudovima.

Vlada Kantona Sarajevo u svom sastavu ima tek jednog Srbina, iako bi ih morala imati namjanje tri, s obzirom na to da je Ustavom FBiH propisano da zastupljenost konstitutivnih naroda i pripadnika ostalih u vladama kantona mora odražavati popis iz 1991. godine, do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Srba je, po tom popisu, u ovom kantonu bilo nešto više od 27 odsto. Međutim, ova ustavna odredba nikada nije provedena u praksi, upozoravaju u udruženjima Srba u FBiH.

– Od samog početka, potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pa do danas, prilikom sazivanja vlada Kantona Sarajevo, kojih je bilo ukupno 11, nikada nije ispoštovana pripadnost srpskih članova u Vladi Kantona Sarajevo – rekla je Ana Dursun, pravnica u Odboru za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Osim sarajevskog, još četiri kantona nisu poštovala odredbe Ustava FBiH prilikom izbora novih vlada, a u dvije čak nema nijednog Srbina.

Zbog toga su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH najavili pokretanje procedura za stavljanje van snage odluka o izboru vlada u tim kantonima.

Kako nemaju mogućnost da se obrate direktno Ustavnom sudu, ići će, kažu, zaobilaznim putem – posredstvom Vrhovnog suda FBiH.

– Mi ćemo ići sa inicijativama prema Vrhovnom sudu, koji kada zaprimi takvu inicijativu, treba da je proslijedi Ustavnom sudu, ukoliko vidi da je riječ o ustavnoj materiji i da su pregažena ustavna prava. U ovom slučaju, pravo je srpskog naroda da ima proporcionalan broj ministara u vladama kantona u FBiH – istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Na ovako očigledno kršenje Ustava niko do sada nije reagovao, upozorava Radanović i pita šta bi bilo da u Vladu Srpske, od ukupno 16 ministara, nije izabrano pet minstara Bošnjaka i tri Hrvata, odnosno da nije poštovana ustavna odredba o zastupljenosti konstitutivnih naroda. Isti princip, zaključuje, mora da važi i za sve kantonalne vlade.

RTRS