Bivšu sportistkinju Olgu Kisil Kunovac iz Ukrajine, rukomet je doveo u Prijedor. Međutim, i nakon dvije decenije, još je u gradu na Sani, gdje je ostala zbog ljubavi. Kaže, nije samo Ukrajina njena domovina. Danas je to i Republika Srpska.

Na život u Republici Srpskoj brzo se prilagodila, jezik joj nije bio barijera, a kultura našeg naroda, još manji problem.

– Јako smo slični mentalitetom kao narod. Slavenski narod. Tu smo baš ono, poklapamo se u mnogim stvarima. I zbog toga mi je bilo lakše naviknuti se na život ovdje – počinje priču Olga Kisin Kunovac.

U Prijedoru je ostala zbog ljubavi, gdje i danas živi sa sinom i suprugom. Kaže da je ovdje srećna, ali joj sjećanje na Kijev uvijek izazove emocije.

– Јeste vuku korijeni. Ne možeš reći, da eto, otišo si i ostavio sve tamo. Nostalgija radi svoje, pogotovo kad su praznici,  kada se sjećaš dječijih uspomena – podsjeća Olga.

Kaže da sada ima dvije domovine – rodnu Ukrajinu i Republiku Srpsku. A onima, koji su rodni kraj morali da napuste iz drugih razloga, ima samo jednu poruku.

– Da ne gledaju neke stvari u prošlosti. Okrenimo se budućnosti. Da ne čekamo da će nam neko nešto dati. Vrijedan smo narod. Hajde, da mi to pokrenemo, da još više uljepšamo našu Republiku Srpsku, da više ljudi sazna za nas i našu državu – s ushićenjem priča Olga.

Iako je nezaposlena profesorka fizičkog vaspitanja, pozitivne energije i misli Olgi ne manjka. Dok ne uspije da pronađe posao u struci, pokušava da zaradi za porodicu izradom suvenira od papira.

RTRS