Tri stotine radnika rudnika Omarska ostaje bez posla. U prijedorskom Arcelor Mittalu taj potez pravdaju smanjenjem proizvodnje, sa jednog i po miliona tona, na milion tona godišnje. Potrošnju velikih količina željezne rude iz rudnika u Omarskoj, zamijeniće uvoznom rudom.

Bez, kako kažu, bolnih mjera, ugasili bi se do 2025. godine, i ovo je, poručuju  jedino rješenje, kojim će se zaštititi ostatak zaposlenih.

“Očekuje se da će novi plan biti u primjeni počev od 1. septembra 2019. godine. Duboko žalimo što će ove suštinske mjere neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ArcelorMittal Prijedor. To je značajan procenat od oko 800 zaposlenih u ArcelorMittal Prijedor, ali smo bili prisiljeni da donesemo ovu tešku odluku zbog nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru”, stoji u saopštenju Mittal-a.

Smanjenje proizvodnje će im, ubijeđeni su, produžiti radni vijek za barem deset godina. U Arcelor Mittalu uvjeravaju da će blisko sarađivati sa predstavnicima Sindikata, i da će ugroženim radnicima pružiti svu moguću pomoć.

Ministar industrije Petar Đokić, nije bio dostupan za komentar, ali su se oglasili sindikalci. Odlukom o smanjenju broja radnika su, kažu, zatečeni.

“Mi ćemo sačekati prvi zvanični sastanak sa svojim direktorima, znači, da vidimo u potpunosti što više informacija, da vidimo u ovoj odluci, šta sve ona podrazumijeva, i u narednom periodu vidjećemo kakva će biti reakcija ljudi i kakve će odluke donositi sindikat po ovom pitanju”, kaže predsjednik SO Arcelor Mittal Prijedor, Saša Kukolj.

Prijedorski Arcelor Mittal,  zajedničko je preduzeće Arcelor Mittala i RŽR Ljubija. U krovnom Mittalu poručuju da su vodeća svjetska kompanija za proizvodnju čelika i rudarstva i da posluju u 60 zemalja.

ATV