Član Predsjedništva SNSD-a i delegat te stranke u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić, u izjavi za Insajder, kaže da nije optimista da će u dogledno vrijeme doći do formiranja novog Savjeta ministara BiH.

Komentarišući nedavne prognoze lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je kao rok za formiranje Savjeta ministara odredio sredinu maja, Majkićeva ističe da trenutna politička situacija, prema njenim riječima, ne pruža nijedan dokaz koji bi govorio u prilog Čovićevom optimizmu.

– I pored dobre volje koju lider HDZ-a pokazuje da se što prije formira novi Savjet ministara, iskreno sumnjam da je to moguće. Nemam nijedan dokaz koji bi govorio u prilog tome. Parlament BiH ne radi, a sada ni Savjet ministara s obzirom da hrvatski ministri ne dolaze na sjednice. Po tome se vidi kakvo je trenutno stanje i ništa ne govori da bi se ono moglo promijeniti – kaže Majkićeva.

Ona, između ostalog, smatra da predsjednik SDA Bakir Izetbegović “ne pokazuje nikakvu volju da se proces formiranja novog Savjeta ministara odblokira”, te da bi Izetbegoviću, kako tvrdi, bilo idealno da Parlament BiH radi, a da Savjet ministara ostane u aktuelnom sastavu.

– Međutim, takvo zadovoljstvo nećemo mu pružiti. Ovako kako sada funkcionišu stvari u Savjetu ministara za Izetbegovića je idealno. Ima sagovornike iz Republike Srpske koji prihvataju sve što im se kaže, s njima on nema nikakvih problema i zašto bi pravio vlast sa SNSD-om s kojim zna da neće moći da radi na taj način. Zato pokušava da odlaže formiranje novog Savjeta ministara koliko je god to moguće – tvrdi Majkićeva.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje iz PDP-a i SDS-a da postoji “tajni dogovor” Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o tome da se Godišnji nacionalni program (ANP) za približavanje BiH NATO ovih dana pošalje u Brisel, te da bi taj posao, navodno, trebalo da obavi ministar odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš, Majkićeva odgovara da “tako nešto mogu da tvrde samo politički diletanti”.

– Da takav dogovor postoji on se ne bi mogao sakriti. Stvari moraju biti brzo vidljive. Eksplicitan stav SNSD u vezi aktivacije MAP-a jeste da to ne može uraditi nijedna politička stranka. To je pitanje naroda, a ne stranke. To je naš stav koji stalno ponavljamo, od kojeg ne odstupamo i oko kojeg se ne igra. To što tvrde iz SDS-a i PDP-a predstavlja više animozitet i odnos prema SNSD-u, koga ne mogu da pobijede na izborima, nego što je to odnos prema stvarnosti. Oni dobro znaju da Milorad Dodik čvrsto brani interese Republike Srpske. Ne bi ni Izetbegović toliko strahovao od ulaska SNSD-a u vlast na bh. nivou da to nije tako – kaže Majkićeva.

Ona dodaje i to da bi, čak u slučaju da neko iz reda hrvatskih ili bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH “na svoju ruku” pošalje ANP u Brisel, realizacija ciljeva iz tog programa, kako kaže, bila nemoguća u Republici Srpskoj.

– Bilo ko iz reda hrvatskog ili bošnjačkog naroda može to da uradi, ali ostaje pitanje ispunjenja obaveza. Da li pola BiH može da ispuni obaveze po MAP-u? Ne može! Ako Republika Srpska u nečemu nije učestvovala, onda nema ni obavezu da to ispunjava. Јedno je pitanje otići i odnijeti MAP, a drugo raditi na njegovom ispunjavanju. Vrlo je neozbiljno od bilo koga da tako nešto izjavi – rekla ke Majkićeva za Insajder.

Izvor: INSAJDER.IN