Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da će BiH biti u zastoju sve dok van nje bude tražen “stariji brat”, ističući da je nedopustivo što vlast nije formirana sedam mjeseci nakon izbora.

– Zemlja koja nije u stanju sprovesti izbornu volja, a želi postati članica Evropske unije – sama sebi podsijeca krila – rekao je za N1 Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Govoreći o tome što SDA kao uslov za formiranje vlasti traži aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO, Špirić navodi da niko ne spori saradnju sa tom alijansom, ali da treba biti svjestan da je Narodna skupština Srpske donijela Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

– O tome treba razgovarati, a ne uslovljavati formiranje vlasti. Mi iz Republike Srpske smo samo htjeli da bude implementirana volja birača i nismo ništa uslovljavali – napominje Špirić.

On kaže da je situaciju trebalo da relaksira dokument “Principi” na bazi kojeg bi bio formiran Savjet ministara, a koji je, kako navodi, trebalo da kreira lider SDA Bakir Izetbegović.

– Nakon prvog sastanka dokument su potpisali i /lider SNSD-a Milorad/ Dodik i /predsjednik HDZ-a BiH Dragan/ Čović. Izetbegović je tražio dodatne konsultacije i nije potpisao – kaže Špirić.

On naglašava da se sada želi prebaciti krivica na Republiku Srpsku i, umjesto da bude formirana vlast, kreira se spin da se Republika Srpska militarizuje.

– Ne valja im Dan, ne valja im grb, ne valja im zastava. Ljudi neće da razgovaraju, oni traže saradnju izvan BiH. Dok se god bude tražio `stariji brat` iz vana mi ćemo biti u zastoju – napominje Špirić.

On dodaje da je poslije svih izbora u BiH, od Dejtona do danas, bilo malo političke šizofrenije, a, kako ističe, ovaj put malo više.

RTRS