Demokratski savez /Demos/ u prijedorskoj regiji je već prihvaćen kao politički subjekt i dalje će nastaviti ozbiljno raditi na promociji stranke i principa zacrtanih aktima stranke, izjavio je danas u Prijedoru predsjednik Gradskog odbora Demos Prijedor Tomislav Prpoš.
“Naša je procjena da će Demos imati dosta pristalica, pogotovo u Prijedoru, iako to pomalo izgleda kontroverzno. Formirajući organe poput aktiva žena i aktiva omladine, vidjeli smo da i u tim ciljnim grupama imamo veliku podršku”, rekao je Prpoš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je Demos u prijedorskoj regiji završio kampanju konstituisanja.

“Jako smo zadovoljni rezultatom i odzivom građana i uvažavanjem naše inicijative formiranja Demosa na cijeloj regiji. Nama je veliki uspjeh ovo što smo formirali Demos u regiji Prijedor za samo četiri mjeseca”, dodao je Prpoš.

Prema njegovim riječima, od 22. decembra prošle godine do danas formirane su gradska prijedorska organizacija sa oko 400 članova, te opštinske organizacije Kozarska Dubica /oko 150 članova/, Kostajnica i Oštra Luka /sa po oko 60 članova/, a osnovani su inicijativni odbori u Novom Gradu i Krupi na Uni gdje će u skorije vrijeme biti zakazane osnivačke skupštine.

“Izabrali smo i regionalni odbor 3. maja i očekujemo sada puno intenzivniju političku aktivnost o drugim pitanjima i angažovanje u lokalnim zajednicama regije Prijedor”, naglasio je Prpoš.

Odgovarajući na pitanje da li će on biti zajednički kandidat stranaka koje čine novu skupštinsku većinu za gradonačelnika Prijedora na lokalnim izborima 2020. godine, Prpoš je rekao da je Demos dio skupštinske većine, da prisustvuje zajedničkim sastancima i da učestvuje u tom radu.

“Nismo još razgovarali o zajedničkom kandidatu. Mislim da je /za/ to još dosta rano, a, prema našim aktima, o zajedničkom kandidatu i zajedničkim nastupima na izborima odlučuje Glavni odbor Demosa. Do toga ima vremena, pa ćemo o toj temi imati kad da razgovaramo”, zaključio je Prpoš.

Za predsjednika Regionalnog odbora Demosa Prijedor izabran je Ranko Kolar, odbornik u Skupštini grada Prijedora koji je taj mandat osvojio s kandidatske liste Socijalističke partije.