Republika Srpska opredijeljena je za Dejtonski sporazum i puni suverenitet BiH i krajnje je vrijeme da ograničenja suvereniteta BiH, prevashodno Kancelarija visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, budu ukinuti, istaknuto je u najnovijem Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

U Izvještaju je navedeno da Srpska ima jasan i dosljedan stav da Ustav BiH, kao Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, mora biti dosljedno sproveden.

– Podjela nadležnosti i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda iz dejtonskog ustava moraju biti vraćeni bez daljeg podrivanja mudro koncipiranog i Dejtonskim sporazumom garantovanog sistema vlasti, koji više ne smije biti potkopavan, nego u cijelosti sproveden. Ako dejtonski ustav bude sproveden, BiH će imati funkcionalnu vlast i svijetlu i sigurnu budućnost – navedeno je u Osmom dijelu Izvještaja.

U Izvještaju je upozoreno da BiH ne može postati zemlja sa punim suverenitetom koja upravlja sama sobom niti članica Evropske unije, sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i prisvajao pravo da donosi zakone, ustavne amandmane i izriče kazne suprotno dejtonskom ustavnom sistemu.

– To je nemoguće sve dok visoki predstavnik krišom podržava korišćenje institucija BiH za nezakonito sprovođenje plana centralizacije strukture BiH suprotno Dejtonskom sporazumu. Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH se mora okončati – navedeno je u Izvještaju.

U tekstu je iznesen stav da uloga stranih sudija u Ustavnom sudu BiH mora biti okončana.

– Druga promjena do koje mora doći da bi BiH imala puni suverenitet jeste zamjena stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domaćim sudijama. Zvaničnici Evropske unije na privatnim sastancima su jasno stavili do znanja da BiH ne može postati članica Unije sve dok u njenom Ustavnom sudu sjede strane sudije. Tadašnji komesar za proširenje Oli Ren rekao je 2009. godine da “jedan kvaziprotektorat ni na koji način ne može ući u Evropsku uniju” – naglašeno je u izvještaju.

U tekstu je navedeno da je BiH jedina suverena država na svijetu koja u svom ustavnom sudu ima mjesta rezervisana za strane sudije.

– Vrijeme je da bude okončano učešće stranih sudija u Ustavnom sudu, što je, prema Ustavu BiH, trebalo da se desi prije 18 godina – zaključeno je u izvještaju.

Vlada Republike Srpske usvojila je 21. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji je u ime Srpske, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, premijer Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i članicama Savjeta bezbjednosti.

U Izvještaju za period od novembra 2018. do aprila ove godine, Vlada Republike Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

SRNA/RTRS