Revijom dječijeg horskog pjevanja “Mala vila”, koja je okupila 449 djece i 13 horova, večeras su u Prijedoru započele majske svečanosti kojima se obilježava 16. maj – Dan grada.
Zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš rekao je da je ovo treći rođendan “Male vile” koja čvrsto zauzima svoje mjesto u organizaciji manifestacija povodom Dana grada.

“Uživali smo svake godine i ove ćemo. Čestitam muzičkim pedagozima koji su izradili njihove muzičke kreacije”, rekao je Miljuš novinarima u Prijedoru.

Vesna Stojanović iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti rekla je da je cilj ove revije da popularizuje horsko pjevanje i podstiče pozitivne vrijednosti među mladim.

Ona je dodala da Prijedor baštini tradiciju horskog pjevanja, koja je duža od 130 godina.

Prve večeri u Pozorištu Prijedor publici su se predstavili Dječiji hor “Vilenjak”, te horovi škola iz Busnova, Brezičana, LJubije, Petrova, te gradskoh osnovnih škola “Desanka Maksimović” i hor osnovaca Muzičke škole “Savo Balaban”.

Za sutra, druge festivalske večeri, planiran je nastup hora vrtića “Radost”, horova osnovnih škola iz Omarske i Kozarca, te gradskih škola “Dositej Obradović”, “Branko Ćopić” i “Petar Kočić”.

Obilježavanje Dana grada nastavlja se u nedjelju, 12. maja, kada Planinarsko društvo “Klekovača” organizuje planinarski marš od Malog Palančišta do Kotlovače, a u ponedjeljak, 13. maja, Pozorište Prijedor u 20.00 časova igra “Pokondirenu tikvu”.

Za utorak, 14. maja, u 21.00 čas u Muzeju Kozare najavljeno je otvaranje “Proljećne izložbe Udruženja likovnih umjetnika Srbije”.

U srijedu, 15. maja, od 15.00 do 19.00 časova biće održana 26. Međunarodna ulična trka, a od 21.30 časova koncert Aleksandre Radović na Trgu majora Zorana Karlice.

U četvrtak, 16. maja, u 11.15 časova pred zgradom Gradske uprave nastupiće mališani vrtića “Radost”, u 11.30 časova biće položeni vijenci na spomenik “Za krst časni” kao i na spomenik oslobodiocima grada u Drugom svjetskom ratu koji se nalazi u parku na Pećanima, a za 12.00 časova najavljena je svečana akademija u Pozorištu Prijedor.

U petak, 17. maja, u LJetnoj bašti biće održan koncert grupe “Osvajači”, gdje će predgrupe početi da sviraju od 18.00 časova, a u subotu, 18. maja, Šesnaestomajskom biciklijadom na Trgu majora Zorana Karlice od 11.00 časova završiće se zvanični program ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada.

Foto: Prijedorgrad.org