Politikolog Dragomir Anđelković smatra da Beograd mora da jakim kontramjerama odgovori Prištini, koja će, u suprotnom, ići sve dalje sa pritiscima na Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji.

– Mislim da će Priština ići sve dalje u pritiskanju Srbije i Srba na Kosovu ako Srbija uskoro ne odgovori – rekao je Anđelković za Sputnjik, povodom prištinskih taksa na srpsku robu i najave novih mjera protiv Srba.

On smatra da je vrijeme da Beograd krene u potpune kontramjere, od saobraćajne blokade Kosova, do uvođenja taksa na njihove proizvode koji se transportuju preko Srbije, do uspostavljanja vlasti na sjeveru Kosmeta.

– Da prekinemo da priznajemo bilo koja njihova dokumenta, od carinskog pečata, pa nadalje. I da na severu Kosova uspostavimo svoju vlast u opštinama, a da taj isti proces započnemo i na jugu – naveo je Anđelković.

On ističe da ako Priština želi “tihi rat” sa Srbijom, onda Beograd mora da odgovori jakim kontramerama, jer njihova agresija ne može da prođe nekažnjeno.

– Uvjeren sam da smo danas u mnogo boljoj geopolitičkoj situaciji da preduzmemo tako nešto. Kakvu korist imamo od ovakve međunarodne pozicije ako je plaćamo ustupcima koji se odnose na velike nacionalne interese? Međunarodna pozicija treba da nam služi da budemo u boljem položaju, a ne u gorem – naglašava Anđelković.

Ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Ekrem Mustafa najavio je da će na sjednici vlade samoproglašenog Kosova zatražiti uvođenje “recipročnih mjera” protiv Srbije zbog “nepriznavanja registarskih tablica i svih ostalih dokumenata koje Srbija ne priznaje”.

SRNA/RTRS