Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema veliki uticaj, te da u posljednjih deset godina ništa i nije uradio.

– Incko ne može više nikog da smijeni. To je prošlo vrijeme. On nema nikakav uticaj. Pokušali su da naprave sistem u BiH koji strancima odgovara. Slična priča je i kada mu govore i kada ga nagovaraju kako treba zabraniti negiranje navodnog genocida u Srebrenici. Pa ako se to desilo, zašto se brani na takav način – istakao je Dodik za RTS.

On kaže da je Incko konstantno pod uticajem i ohrabrenjem Amerikanaca, ali ne zna da li je to Trampova politika ili je to samo unilateralna pozicija nekih Amerikanaca.

– Slušao sam Trampa kada je govorio o tome da se neće miješati u unutrašnje stvari BiH. S druge strane BiH, pa čak i Evropa, guraju priču o tome da BiH treba da se pridruži Evropi u smislu statusa kandidata. To je nespojivo sa evropskom praksom i vrijednostima, da prima zelju koja je pod nekom vrstom protektorata. Ali sve su to samo pojedinačni stavovi. Naučili smo već na Engleze, Amerikance i na njihove negativnosti – istakao je Dodik.

Dodik kaže da su stranci sada imali priliku da smijene neke ljude u vlasti BiH, a to ne rade.

– Ne podržavam bilo kakve smjene. U Republici Srpskoj ta praksa neće proći. S druge strane, da bi neko bio relevantan da donosi odluke da se neko smijeni, mora se objaviti u Službenom glasniku Srpske da je, na primjer, Milorad Dodik ili neko drugi smijenjen. Šta ako mi to ne objavimo? Incko zna da ne može ništa da uradi – ističe Dodik.

Navodi da je Incko ikebana koja samo služi za prepadanje pojedinaca i lakovjernih da pomisle da on nešto može da uradi.

RTRS