Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić obratili su se javnosti nakon sastanka u Tirani, gdje su zaključili da su najviše štitili interese Srpske i Srbije.

Dodik je nakon sastanka ocijenio da je diskusija bila kvalitetna i realna.

– Želim da izrazim zadovoljstvo da sam ovdje mogao direktno da odbranim poziciju Srpske, koja je od strane Hašima Tačija bila prikazana kao babaroga – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima Vučić je veoma konstruktivno i argumentovano ukazao na potrebu dijaloga koji bi trebalo da se ojača.

Dodik je naglasio da će u dijalogu podržati ono što kaže Srbija i Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da razgovori u Tirani nisu jednostavni i da se vode u složenom okruženju, ali da mu je bilo lakše jer je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom štito interese Srbije i Republike Srpske.

– Meni je danas bilo lakše jer sam sa Dodikom i mogli smo zajedno, leđa uz leđa da štitimo interese Srbije i Srpske i to smo činili, čini mi se na otvoreniji i relaksiraniji način nego što je to bilo ranije. Rekao sam i pre neko veče i danas, mnogi nisu naučili da ovako otvoreno, promišljeno i relaksirano govorimo o svemu – istakao je Vučić.

On je naveo su pokrenute mnoge teme, da su se čule brojne konfrontacije, ali da je zadovoljan što su Dodik i on otvoreno govorili.

Vučić je rekao da je jasno da, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, se ne ide u “mirnije i lakše vode”.

Zadovoljan je što je razgovor bio “otvoren, relaksiran”, što je bilo neuobičajeno.

– Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, vidjele su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo – istakao je Vučić.

RTRS