Sabrani Duhom Svetim, u Hristu Isusu, Sinu Očevom i Gospodu našem, ovdje gdje „uistinu Bogom bi narečena arhimandrija, od koje i ovaj bogoljubac (Sveti Sava) osnova veliku arhiepiskopiju, dom Spasov, zvanu Žiču, koju počevši i svrši sa blagovjernim bratom svojim, velikim županom kir Stefanom…“ (Domentijan, Žitije Svetog Save), svjedočimo jedinstvo Crkve Srpske i naroda iz kojeg smo iznikli, da bismo tom istom narodu i Crkvi njegovoj podarili mudre i spasonosne odluke, koje se tiču života Crkve u otadžbini i rasijanju.

Mi, srpski arhijereji, sabrani sa svih strana svijeta, ponesosmo, svaki sa sobom, u srcu i duši, sve naše svetinje, naše sveštenstvo i monaštvo, naše vjerne…

Ovdje, u Svetoj Žiči, sabrali smo sobom sav rod srpski, da pod omoforom Njegove Svetosti, molitveno sjedinimo sve naše brige i nevolje, sve naše nade i radosti, da bismo time ispunili zapovijest Svetog Apostola Pavla, koji nam reče: „Nosite bremena jedan drugoga, i tako ćete ispuniti zakon Hristov“ (Gal. 6, 2).

Јedinstvo Crkve ne ogleda se u tome da svi o svemu misle isto, već da nas različito mišljenje ne udaljava jedne od drugih. Naprotiv! Oslobođeni ljubavlju Hristovom, prihvatamo drugačije mišljenje i drugačiji stav, ali pod uslovom da se ne naruše dogmatske istine, vijekovni poredak i svešteni kanoni Crkve Hristove. Srpski arhijereji su oduvijek znali mjeru da, čuvši mišljenje jedni drugih, donesu odluke koje su u datom trenutku najbolje za život i misiju Crkve. Tako je bilo u prošlosti, tako će biti i ove, ali i budućih godina, decenija i vijekova, jer po riječima Svetog Save Srpskog, izrečenih u Žičkoj besjedi o pravoj vjeri, `Predobri Čovjekoljubac bogatom Svojom milošću dostiže, ispravljajući naše nedostatke, hoteći kao istiniti pastir da nas, zabludjele ovce, sakupi u nebeski tor.

Manastir Žiča

Manastir Žiča

 

Ovaj mi dogledajući misaonim i duševnim očima, molimo se uvijek Njemu, kako sam daruje izreći to ili pomisliti, i neizrecivo sačuvati. I mi, volju Njegovu satvorivši, primićemo od Njega spasenje u ovom vijeku i u budućem, ukoliko vjerno sačuvamo Njegove zapovjesti, koje nam je sam Bog zapovijedio da čuvamo, i obeća nam nagradu nebesku za to, govoreći: `Zaista, kažem vam, koji riječ moju održi, neće okusiti smrti dovijeka` (Јn 8, 51).“

Zbog svega rečenog, oni kojima je Crkva Srpska u srcu, moliće za nas, kao i mi za njih, da naše sabranje bude plodonosno, dok će oni drugi spekulisati, prizivajući nejedinstvo kojeg nema i sukobe kojih nije.Pogružen pod nebeskim omoforom našeg Prvog Arhiepiskopa i Prosvjetitelja, Svetog Oca Save, pozdravljam sve vas svetosavskom ljubavlju, kojoj je izvor i ušće Vaskrsli Hristos Gospod!

RTRS