U Tirani je završen sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni, na kome, su između ostalih, učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je doputovao sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsjednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije.

Na plenarnom sastanku Vučić je rekao da Srbija čini sve da se pridruži EU, ali da se čitav svijet umiješao u problem Srbije i Kosova.

Foto: Zoran Marković / Tanjug

– Počeli su da galame na nas, da nam govore šta da radimo. Ko ste vi da nam govorite šta da radimo? To je naš problem, problem Srba i Albanaca i mislim da nemamo pravu podršku EU – rekao je između ostalog Vučić.

On je naveo da je u Srbiji 50 odsto stanovništva za EU, a 45 odsto protiv.

Vučić je kazao i da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rješenja kosovskog problema, i istakao da se rješenje neće postići za ko zna koliko godina.

„- To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da mijenjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog – kazao je on.

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati “dovijeka” dok se ne bude moglo tražiti rješenje. Prema njegovim riječima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nadje rješenje za srpsko-albanske odnose.

Hladno rukovanje Vučića i Tačija

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabilježili su jutros rukovanje Vučića i predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak Samita u Tirani, uz komentar da je bilo – hladno. Oni su se rukovali u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Poslije razgovora sinoć u Tirani sa Mogerinijevom, Vučić je izjavio da su Albanci uspjeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

– Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to cijelu Evropu – rekao je Vučić

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, “čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine”, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hašima Tačija.

Uoči početka Samita, Vučić je jutros razgovarao sa predsedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu.

Dodik je danas izjavio da su on i predsjednik Srbije mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsjednik Hašim Tači uoči samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

On je rekao da Republika Srpska vodi računa o tome da se Srbiji ne pogoršava situacija i da dodatno ne doliva “ulje na vatru”. Kazao je i da Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

– Vidio sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži – rekao je Dodik.

Dodao je da RS podržava Srbiju u pogledu pregovora sa Prištinom i da BiH, zahvaljujući RS, nije ni priznala nezavisnost Kosova.

Govoreći o protestima u Tirani koji su organizovani protiv njega i predsjednika Srbije, on je rekao da su ih organizovali ljudi sa Kosova.

– Ne pridajem tome posebnu pažnju. Mi smo ovdje da pokušamo razgovarati o važnim temama za Balkan u okviru procesa Brdo-Brioni koji se organizuje zadnjih godina. Vjerujem da to neće biti uobičajena priča i pozivanje na univerzalne vrijednosti, nego da će postaviti stvari na drugačiji način – zaključio je Dodik.

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dvije zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gdje se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.

(Tanjug, Srna)