Šokantnu istinu o zločinu koji se dogodio 1. marta 1992. godine otkrio je bosanski političar, bivši ministar sigurnosti i vlasnik Dnevnog avaza Fahrudin Radončić.

Ozloglašeni sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo ubio je ispred pravoslavne crkve na Baščaršiji srpskog svata Nikolu Gardovića po direktnom nalogu Alije Izetbegovića, tadašnjeg lidera bosanskih muslimana. Cilj je bio da se tako započne rat u BiH, što se i dogodilo, prenose beogradski mediji.

Šokantnu istinu o zločinu koji se dogodio 1. marta 1992. godine otkrio je bosanski političar, bivši ministar sigurnosti i vlasnik Dnevnog avaza Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini, svedočeći u slučaju Nasera Keljmendija, osumjičenog za organizovani kriminal, kao i moguču umešanost upravo u ubistvo Ramiza Delaliča Ćele 2007. godine u Sarajevu.

Za života Ćelo se hvalio po Sarajevu da radi za tajnu muslimansku službu pod rukovodstvom Izetbegovića, kao i da je po njegovom nalogu počinio veliki broj likvidacija i da je imao poseban spisak budućih žrtava.

Alija Izetbegović

Alija Izetbegović, Foto: Youtube printscreen

On je tokom rata bio komandant Devete muslimanske brigade, a za ratne zasluge od Alije Izerbegovića dobio je pištolj sa posvetom.

Ucenjivao službu

Odgovarajuči na pitanje sudije, Radončić je izjavio da je Delalić “bio kontraverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu” , te da je “bio duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika Aliju Izetbegovića”.

– U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH – istakao je Radončić, navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti nekoliko meseci nakon što je Delalić ubijen “bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac.”

On je dodao i da je Ćela dva dana pre smrti dao intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba, a kopije tog intervjua, objevljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji.

Optužbe na račun Alije odbacila je Stranka demokratske akcije, na čijem čelu je sada njegov sin Bakir.

– Zaprepašćeni smo insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama koje su iznesene – kratko su prokomentarisali.

Izvor: ALO