ТИРАНА, 9. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић састали су се са посебном гошћом овогодишњег сусрета лидера Брдо - Бриони процеса, високом представницом ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини.

U Tirani je počeo plenarni sastanak Brdo-Brioni, kojem prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Branimir Jukić.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini na početku plenarnog sastanka rekla je da je lično posvećena da BiH što prije dobije kandidatski status.

– Istog stava su i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han. Podržavamo evropski put BiH – istakla je Mogerinijeva.

Ona je ocijenila da je ovaj skup najbolji način da se obilježi 9. maj – Dan Evrope.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je EU treba da pokaže više pažnje prema zemljama u susjedstvu i da će Hrvatska sve učiniti da pomogne zemljama iz svog okruženja da postanu dio EU.

Ona je naglasila da Hrvatska podržava da BiH što prije dobije kandidatski status.

SRNA/Srpskainfo