Moguće je smanjiti nivo holesterola u krvi jednostavnim izmenama u ishrani

Visok holesterol pogađa 60% populacije i on povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Da biste smanjili “loš holesterol“, važno je da pratite koje namirnice unosite u svoje telo.

Zdrava ishrana će obezbediti ravnotežu masti – uključuje zdravije nezasićene masti i ograničava nezdrave zasićene i trans masti. Nije zdravo da potpuno izbacite sve vrste masti iz vaše ishrane.

Važno je da zasićene masti zamenite nezasićenim. Pokazalo se da nezasićene masti povećavaju nivoe dobrog holesterola i smanjuju blokade u vašim arterijama. Ove masti pomažu ravnotežu holesterola u vašoj krvi. Smanjuju loš holesterol, a povećavaju dobar.

Prerađena hrana, kao što su kobasice i pečeni proizvodi, treba da se jedu umereno. Opredelite se za proizvode na bazi biljaka i omega-3 masti. Preporučuje se da jedete sledeće namirnice kako biste povećali unos nezasićenih masti:

– masnu ribu – kao što su skuša, losos i sardine

Foto-ilustracija: Pixabay.com

– avokado

Foto: Pixabay.com

– orasi, orašasti plodovi i suncokret

Foto: Pixabay.com

– maslinovo ulje

limun i maslinovo ulje

Za razliku od drugih zdravstvenih problema, holesterol ne izaziva nikakve simptome upozorenja. Da biste utvrdili da li su vaši nivoi lipida stabilni, lekari preporučuju test krvi. Ako imate prekomernu težinu, pušite i imate visok krvni pritisak, možda ćete biti izloženiji riziku. Oni sa porodičnom istorijom visokog holesterola takođe su upozoreni da budu oprezni u svom načinu života.

Telegraf.rs