Elfeta Veseli već je odležala dvije i po godine u pritvoru. Postoji realna mogućnost da će Elfeta Veseli za manje od pet godina biti slobodna građanka BiH. Elfeta Veseli će se vrlo brzo smijati u lice porodici i prijateljima Slobodana Stojanovića, dvanaestogodišnjeg dječaka koga je preklala 1992. u okolini Zvornika.

Sve to zahvaljujući Sudu BiH koji je, osuđujući Veselijevu na samo deset godina robije, nastavio ismijavanje srpskih žrtava u proteklom ratu. Nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, za koga su svjedoci takođe tvrdili da je preklao sudiju Slobodana Ilića, uslijedila je skandalozna provostepena presuda njegovoj ratnici, ženi monstrumu koja je, kažu dokumenti, prišla s leđa anđelu dok je vozio bicikl i prerezala mu vrat. Izgleda da sudije BiH imaju poseban pik na klanje Srba, Slobodana.

Kako li sada smiješno zvuči nedavna vijest da je muškarac iz BiH u SAD osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva supruge. Tako to biva u državi u kojoj se ljudski život cijeni, a sudi ni po babu ni po stričevima.

Ma šta bio izgovor, Sud BiH ne može da se oslobodi sramote i krivice za to što svojim presudama pokušava oprati nečiju biografiju i ispisati stranice istorije. Kako ovakvu presudu smatrati zadovoljenjem pravde? Kako ovakvu presudu uzeti kao temelj pomirenja i krenuti dalje, kao da se ništa nije desilo, iako je izvjesno da će Srbi (poznati po kratkom pamćenju) i ovaj put to učiniti. Pa čak i počastiti Sud BiH dodatnim parama iz budžeta.

Presuda ovog suda ima najmanje dvije dimenzije. Na jednoj strani je već rečena nepravda prema žrtvi, a na drugoj tumačenje te presude na razne pravne, političke, a naročito politikantske načine. To su oni koji stvarnost u BiH gledaju isključivo kroz stranice presuda Suda BiH i Haškog tribunala, a u njima oduvijek postoji ista nit: Srbi su zločinci, a zločince nije kažnjivo ubijati, dok su svi ostali žrtve. Ta crno-bijela stvarnost ne smije da bude narušena, pa makar po cijenu da krivda zamijeni pravdu na sudu.

Zato presuda Elfeti Veseli mora da bude promijenjena.

Srpskainfo