U Prijedoru je danas organizovana akcija besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i svečana akademija, povodom 12. maja – Međunarodnog dana sestrinstva.
Predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Prijedor Danka Timarac rekla je novinarima da je posao medicinskih sestara odgovorno i požrtvovano zanimanje.

“Medicinske sestre su aktivne tokom cijele godine – one promovišu zdravlje i rad sa pacijentima. To je plemenit posao, a pretpostavka da se njime bavite je da, prvenstveno, volite čovjeka”, istakla je Timarac.

Ona je napomenula da Udruženje trenutno ima 220 članova, te da su svjesni odliva medicinskog kadra, koji je trend ne samo u BiH, nego i u regionu.

Direktor prijedorskog Srednjoškolskog centra Aleksandar Milješić zadovoljan je što se ova javna ustanova uključila u obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva.

“Naša škola obrazuje medicinske tehničare i ove godine, od 17 mogućih odjeljenja, imamo 11 odjeljenja iz struke zdravstva. Svake godine upisnu politiku zasnivamo na većem broju odjeljenja iz zdravstva i ovog puta ćemo imati dva odjeljenja medicinskih i fizioterapeutskih tehničara”, rekao je Milješić.

U centru grada danas je organizovano tradicionalno besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, za šta su interesovanje, uglavnom, pokazali stariji sugrađani.

Sličnu akciju imali su učenici medicinske struke u holu Srednjoškolskog centra, a u ovoj školi održani su i svečana akademija i predavanje o dijabetesu i hipertenziji.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. maja, na rođendan Florens Najtingejl – Engleskinje koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva.