Grad Prijedor osnovao je Komisiju za praćenje rada kulturno-umjetničkih društava i udruženja iz oblasti amaterizma u kulturi koje se sufinansiraju iz gradskog budžeta, a njena obaveza je da jednom godišnje sagleda rad svih društava i udruženja i da preporuke za unapređenje situacije u ovoj oblasti.
“Inicijativa za imenovanje ove komisije za monitoring je novina koja je pokrenuta 2018. godine, a bila je neophodna da bi se stekao uvid u pravo stanje stvari na terenu, da bi se procijenile potrebe i definisale buduće aktivnosti za unapređenje rada i da bi njeni izvještaji poslužili za pripremu opštih akata iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, kao i strategije razvoja kulture 2019-2024. koja je u pripremi”, rekla je načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović.

U Prijedoru ima dvadesetak društava i udruženja koja se bave amaterizmom u kulturi, iz budžeta grada lani je sa 100.000 KM sufinansirano najaktivnijih 11 KUD-ova i dva udruženja /po jedno likovno i dramsko-lutkarsko/ koji ukupno broje 1.869 članova, dok ta stavka za ovu godinu iznosi 98.604 KM.

U informaciji o radu KUD-ova u 2018. godini navodi se da je bilo ukupno 308 nastupa.

“Što se tiče horskog pjevanja, može se primijetiti blagi rast broja članova Srpskog pjevačkog društva `Vila`, kao i veći broj aktivnosti Ženskog kamernog hora `A Vista` KUD-a `Mladen Stojanović` koji je u usponu”, dodala je Kasalovićeva.

Osim Komisije za monitoring, krajem prošle godine osnovano je i koordinaciono tijelo KUD-ova i udruženja u oblasti amaterizma u kulturi radi bolje međusobne saradnje koje je iniciralo da se u program rada Skupštine grada za ovu godinu uvrsti i jedna tematska sjednica o amaterizmu u kulturi.

Izuzev većih KUD-ova, poput “Doktor Mladen Stojanović”, “Kozara”, “Osman DŽafić” i “Milan Egić”, sva druga su veoma oskudnog materijalnog stanja. Iako je grad uložio mnogo sredstava u adaptaciju i obnovu prostora, oni su i dalje neadekvatni za izvođenje proba i programa, a svim društvima je problem rad u zimskom periodu jer nemaju novca za grijanje.

Nijedno društvo nema u svom fundusu originalne nošnje muzejske vrijednosti. Sve nošnje uglavnom sami izrađuju od dostupnih materijala. Najveći problem je što etnolozi nisu konsultovani prilikom izrade nošnji, što vremenom može dovesti do pojave da društva igraju u nošnjama koje ne liče na izvorne.

Samo KUD “Doktor Mladen Stojanović” i Srpsko pjevačko društvo “Vila” imaju po jednog rukovodioca sekcija sa visokom stručnom spremom, a društva su prilično neaktivna kad je riječ o angažovanosti u projektima i većina ih se prijavljuje samo na konkurse gradske uprave za sufinansiranje projekata.

Tokom 2018. godine formirana su nova društva “Dušan Pantelić” u Busnovima i “Šarenica” u Donjoj Dragotinji, a zaključak koordinacionog tijela je da se rad novoformiranih društava prati dvije do tri godine prije nego što bi se dale preporuke da li ih sufinansirati iz gradskog budžeta.