Korisnici prijedorskog Doma za mušku djecu ometenu u razvoju trenutno u plastenicima pripremaju rasad koji će uskoro zasaditi na svom imanju.

Na njivi ovog doma već godinama se proizvode razni poljoprivredni proizvodi, koji se koriste samo za potrebe korisnika ove ustanove. Oni koje smo zatekli u plastenicima i na njivi kažu da uživaju u poljoprivrednim poslovima.

– Volim da zalijevam naše povrće, čupam travu, kopam, a baš mi je zanimljivo kada postavljamo foliju ispod paprika. Lijepo je i jesti naše salate, a posebno ukusan bude kiseli kupus koji imamo preko zime – kaže Zoran.

U domu su angažovana tri instruktora za radnu okupaciju i angažovanje korisnika. Jedan od njih je poljoprivredni tehničar Vedrana Banjac. Ona kaže da je rad na otvorenom od velikog značaja za korisnike za koje se prethodno procijeni da mogu biti radno angažovani.

– Oni to vole i baš se raduju kada obavljamo poljoprivredne radove. Imamo 250 kvadrata plastenika u kojima uzgajamo sadni materijal za našu baštu koja se nalazi pored plastenika – priča ona.

Dodaje da se na oko hektar obradive površine sadi razno sezonsko povrće koje se potom koristi za pripremu obroka u kuhinji doma.

– Sadimo luk, krompir, paradajz, salatu, špinat i još mnogo povrća. Naš proces proizvodnje je zaokružen, odnosno od svojih sjemenki dobijamo gotovo proizvod. Spremamo i svoje zimnice kao što su šarena salata, kiseli kupus i kisele paprike, tako da smo tokom većeg dijela zime obezbijeđeni svojom salatom – kaže Banjac.

Navodi da trenutno u plastenicima pripremaju sadnice za presađivanje.

– Vremenske prilike su nepovoljne za sadnju rasada, ali u plastenicima radimo pikiranje i čim vremenski uslovi dozvole sadićemo – kaže ona.

Navodi da je trenutno na poljoprivrednim poslovima angažovano 12 korisnika, dok se u ljetnjim mjesecima njihov broj poveća.

– Rad je na dobrovoljnoj osnovi, odnosno ko želi i ko je zainteresovan može da radi. I mi svoju proizvodnju baziramo u skladu s njihovim mogućnostima. Veoma je bitno što su naši korisnici na ovaj način radno angažovani, a istovremeno dobiju i nagradu, odnosno simbolični džeparac koji utroše na kupovinu slatkiša ili proizvoda za ličnu upotrebu – tvrdi ona.

Dodaje da se na imanju doma sade lubenice i dinje, te da imaju i voćnjak krušaka i jabuka.

– Proizvodimo i šampinjone u svojim prostorijama koje su opremljene za to. Od jednog turnusa dobijemo tonu gljiva, a broj turnusa zavisi od potreba doma – priča ona.

U ovom domu, koji je namjenjen isključivo za smještaj muškaraca ometenih u psihofizičkom razvoju. i jedini je u RS, trenutno ima 180 korisnika. Direktor Doma, Rajko Drinić, objašnjava da su oni raspoređeni u 7 grupa, u odnosu na stepen ometenosti i starosnu dob.

– O njima brinu njegovatelji 24 sata dnevno. Imamo petoro djece uzrasta do 18 godina. Najmlađi naš korisnik ima 10, a najstariji 81 godinu – kaže Drinić.

Dodaje da je tokom ove godine dom dobio samo jednog novog korisnika, dok ih je 7 preminulo zbog starosti.

– Bilježimo pad broja korisnika. Razlozi su manji broj zahtjeva za smještaj te starosna dob korisnika – objašnjava on.

Navodi da Dom ima 70 radnika te da trenutno nemaju problema sa odlascima radnika zbog zaposlenja u inostranstvu.

Zadovoljni poslovanjem

Rajko Drinić ističe da je zadovoljan finansijskim rezultatima poslovanja Doma.

– Redovno izmirujemo obaveze prema svojim dobavljačima i po tom osnovu nemamo dugovanja. Što se tiče potraživanja, moram da kažem da je i tu situacija mnogo bolja i da ta potraživanja ne utiču na kvalitet pružanja usluga korisnicima i izmirenje naših obaveza – zaključuje on.

Srpskainfo