Antifašističke organizacije Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije održale su danas protestni skup u centru Blajburga, sa koga su zatražili zabranu profašističkog i proustaškog okupljanja na ovom mjestu 18. maja.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da okupljanje na Blajburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitovali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag.

– Ustaše su toliko bili dosljedni u provođenju fašizma, da su i njihovi okupatorski pokrovitelji bili zgroženi šta i kako rade – rekao je Habulin.

On je dodao da mu je žao što u toj prevari učestvuje i Katolička crkva i Hrvatska kao država, a pokrovitelj tog “Blajburškog bala vampira” i dalje je Hrvatski sabor, prenose hrvatski mediji.

Antifašisti poručuju da je ponovno oživljavanje neofašizma problem cjelokupne evropske zajednice.

Svake godine u Blajburgu se okupljaju ustaše, neofašisti i njihovi sponzori na “komemoraciji” Počasnog blajburškog voda.

U namjeri da se ogradi od ovog pronacističkog skupa, Katolička crkva u Koruškoj ove godine nije dala dozvolu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da, kao i do sada, održi misu u Blajburgu.

Antifašisti podsjećaju da austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nažalost, nije slijedilo primjer Crkve, tako da “komemoracija” Počasnog blajburškog voda, koja je po svojoj prirodi protivustavna, još nije zabranjena.

SRNA/Srpskainfo