Muškarci koji dugo sede na poslu ili ispred televizora imaju neuporedivo više problema sa prostatom od onih koji su fizički aktivni. Ovo se naročito odnosi na pripadnike trećeg doba.

Dakle, prvi savet ruskih lekara je da muškarac mora svakodnevno da šeta, ide pešice umesto kolima, a ukoliko radi za stolom treba često da ustaje i korača, makar po sobi.

Uvećana prostata je bolest modernog muškarca koji sedelačkim načinom života narušava svoje zdravlje. Muškarci tek kada počnu noću često da mokre ili da danju otežano mokre obrate pažnju na uvećanu žlezdu.

Uvećana prostata pritiska bešiku i otežava mokrenje, a svremenom može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija i oštećenja urinarnog trakta. Već posle pedesete godine bi svaki muškarac trebalo da ide na redovne kontrole kod doktora.

Ukoliko su simptomi blagi, mogu se pobediti određenim namirnicama, toplim kupkama i biljnim preparatima. Ukoliko ne bude poboljšanja, obavezno treba posetiti lekara, prenose Novosti.

1. Zeleni čaj umesto kafe

Kofein je diuretik i podstiče mokrenje, a nalazi se i u čokoladi i gaziranim pićima. Zeleni čaj je neuporedivo zdraviji način “buđenja”, ali se ne preporučuje ljudima sa visokim pritiskom. U tom slučaju je bolje rešenje čaj od hibiskusa. Zeleni čaj sadrži moćne antioksidanse koji uništavaju bakterije i viruse, pojačavaju imunološki sistem i bore se protiv nekoliko oblika raka, uključujući rak prostate. Zeleni čaj smanjuje rizik od infekcije kod prostatitisa.

2. Biljna mešavina

Čajna mešavina koja sadrži biljke (mala mlečika, uva, list breze, rusomača, poljski rastavić i kukuruznea svila) relativno brzo smiruju upalu prostate, smanjuje otok i sprečava razvoj infekcije. Sve ove biljke i pojedinačno su odlične za urinarni trakt.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/CLIPAREA
Ilustracija / Foto: Depositphotos/CLIPAREA

3. Sok od semenki lubenice

Semenke lubenice su odlične za detoksikaciju, poboljšavaju rad bešike i čiste bubrege. Četiri kašike semenki se samelju ili dobro izgnječe, pa se kuvaju u litar vode desetak minuta i ostave da se ohladi. Sok se čuva u frižideru i pije nekoliko dana.

4. Čaj od korena koprive

Ukoliko se pojavi osip ili uznemiri stomak, ne treba više piti ovaj čaj. Takođe, čaj od koprive nije dobar za visok pritisak. Za sve ostale recept je jednostavan – kašika čaja se prelije sa dva decilitra ključale vode.

5. Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa ne sadrži kofein, dobar je za krvni pritisak i ima antikancerogena svojstva. Ovaj čaj ima pozitivan učinak na prostatu, a pravi se od suvih ili svežih cvetova. Pije vruć ili hladan.

6. Čaj od kamilice

Čaj se koristi kao protivupalni i kao sredstvo za zaceljivanje rana, a pravi se od latica biljke.

7. Semenke bundeve i lana

Svakog dana treba pojesti punu šaku neprženih semenki bundeve. Ovo seme je dobar izvor cinka, minerala ključnog za zdravlje prostate.

B92