Izjavom da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik može “mačku o rep” okačiti to što su Republika Srpska i Federacija BiH potpisnici svih aneksa Dejtonskog sporazuma, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić dokazao je da je “očigledno on `mačku o rep` okačio zdrav razum`”, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
“Kako drugačije protumačiti tu izjavu, s obzirom na to da su suština Dejtonskog sporazuma njegovi aneksi od kojih je jedan Ustav BiH u kojoj svi mi danas živimo”, izjavio je Kovačević Srni.

Komšić, kao neko ko je završio Pravni fakultet, kaže Kovačević, trebalo bi da zna da je u pravu bitniji onaj u čije se ime potpisuje od onoga ko samo stavlja taj potpis.

Kovačević je naglasio da su juče u kasarni “Kozara” u Banjaluci, na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske /VRS/ i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, u skladu sa zakonom bila sva obilježja Vojske Republike Srpske, uključujući sve ratne zastave VRS.

“Tu apsolutno ne postoji ništa sporno. Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk baštini tradiciju VRS i to će nastaviti da radi, jer je VRS svetinja za sve građane Republike Srpske”, istakao je Kovačević u izjavi za Srnu.

On je konstatovao da je političkom Sarajevu neprihvatljivo sve što asocira na Republiku Srpsku, zbog čega su i uslijedila histerična reagovanja na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

“Republika Srpska nikada više neće pristati na prenošenje nadležnosti na nivo BiH, niti će dozvoliti osnivanje bilo kakve nove institucije sa prefiksom BiH, a učiniće sve da vrati nadležnosti koje su joj otete”, poručio je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Republika Srpska nikada nije pozivala na rat i da to nikada neće činiti.

“Republika Srpska želi mir i uvijek je sve radila da se mir održi. Srpska samo želi priliku i mogućnost da nam niko ne osporava naša prava da se izborimo za bolji život svih građana”, zaključio je Kovačević.

Dodik je onima koji bi da kritikuju njegove izjave i tumače Dejtonski sporazum, a da ga nisu ni pročitali, poručio juče da Oružane snage BiH nisu tekovina Dejtonskog sporazuma.

Komšić je sinoć izjavio da Dodik treba da “prestane sa političkim manipulacijama i pravnim neistinama”, dodajući da nije tačno da je BiH sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i Republike Srpske, odnosno da nisu entiteti stvorili BiH, već upravo suprotno.

Komšić je rekao i da, prema Zakonu o odbrani BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniformu BiH i nijednu drugu.

SRNA/RTRS