Zbog obilnih padavina, bujične i podzemne vode izazvale su poplave u sjeverozapadnom dijelu Srpske.

Najteže je u Prijedoru, gdje su u naseljima Raškovac, Vrbice, Topolik, Donji Orlovci, Čejreci i Puharska zaplavljene desetine objekata.

Proglašen je prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava zbog povećanja nivoa rijeka Miloševice, Puharske i Vragolovače.

Zbog obilnih padavina i poplava u kontinuitetu zasjeda Gradski štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da su bujične rijeke sa Kozare na više pravaca prelile obale, da je zaplavljeno više desetina kuća, kao i da je voda ušla u neke stambene objekate na području grada.

– Ovdje nije bilo proboja obaloutvrda, već prelivanja rječica Miloševica, Puharska i Vragolovača. U toku noći padavine su oslabile, a voda se djelimično povukla sa ugroženih područja – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon jutrošnje sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Đaković obišao polavljena naselja (Foto: SRNA)

Đaković obišao polavljena naselja (Foto: SRNA)

On je naveo da je vodostaj Sane u porastu od sinoć i iznosi 247 centimetara, što je daleko od kritičnog, ali da je, zbog izlivanja manjih vodotoka i najavljenih padavina, Štab u stalnom zasjedanju, a svim subjektima zaštite i spasavanja od poplava naložene mjere.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je opao vodostaj bujičnih rijeka, zbog smanjenja padavina na području Kozare, ali da se, prema vremenskoj prognozi, očekuje još kiše.

RTRS