Obilna kiša koja proteklih dana konstantno pada izazvala je probleme i u Federaciji. Opštine Tešanj i Doboj Јug su zbog izlivanja rijeke Usore proglasile i stanje prirodne nesreće od poplava.

Najozbiljnija situacija je u Sanskom Mostu, gdje je izdato upozorenje Civilne zaštite za poplave. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH i Agencije za vodno područje rijeke Save, zabilježen je porast nivoa rijeka u cijeloj zemlji.

Građani Sanskog Mosta i dalje se bore s poplavama koje su izazvale obilne padavine. U centru grada voda se izlila na ulice, pukle su odvodne cijevi, javljaju federalni mediji. Nivo Sane u Sanskom Mostu u jutarnjim časovima iznosio je 443 centimetra, skoro 200 centimetara iznad dozvoljene granice. U mjestu Vrhpolje, gdje se u Sanu uliva najveća pritoka Sanica, zbilježen je vodostaj od 339 centimetara.

Opštine Tešanj i Doboj-Јug proglasile su stanje prirodne nesreće, a angažovane su službe civilne zaštite za zaštitu i spasavanje u ovim opštinama. Rijeka Usora u Doboj Јugu, ugrozila je veći broj privrednih subjekata, i povukla za oko dva metra u odnosu na jučerašnji dan. Rijeka Liješnica kod Maglaja već se vratila u korito.

U školama u opštini Usora nastava je prekinuta,  a postoji mogućnost prekida nastave i u opšini Doboj Јug.

Rijeka Bosne se nije izlila iz korita, , a trenutni vodostaj iznosi 280 cm, što je za 20 cm manje u odnosu na jučerašnji dan – ističu iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona

Prohodan je i put M-17 kao i regionalni put Maglaj-Zavidovići. Najveću štetu u Žepču pretrpjeli su privredni subjekti i putna infrastruktura u Ljubatovićima, Brankoviću i Bistrici, dok je u Lovnici aktivirano klizište”,izjavio je za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić.

U Banovićima je proglašeno stanje prirodne nesreće. Obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Banovići – Zavidovići.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez posebnih ograničenja i zastoja. Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite snabdijevanje električnom energijom i vodom je normalno.
Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u stagnaciji u odnosu na protekli period.

RTRS