sdr
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da oštećenje ribnjaka u Saničanima ne postoji, ali da su zbog velike količine voda koja zaplavila ribnjak sve klapne između svih jezera otvorene i voda na taj način ispuštana kako ne bi došlo do oštećenja ribnjaka i njegovih nasipa.

“Zbog toga su se proširile glasine da je došlo do pucanja ribnjaka. To nije tačno. Ribnjak je u potpuno ispravnom stanju, ali je prepunjen vodom i voda se morala ispuštati da bi došlo do oštećenja”, rekao je Đaković danas novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.
On je dodao da je i to bio razlog rasta vodostaja rijeke Gomjenice i da je oteževajuća okolnost to što ribnjak ne funkcioniše godinama i nema upravljačku strukturu ni personal koji upravlja ispusnim vodama i vodama koje se u ribnjak raspoređuju u odnosu na kanal koji Gomjenica dovodi.
Svi vodotoci na području Prijedora su u blagom opadanju, Sana i Gomjenica još se nisu vratile u svoja korita i postoji mogućnost podrivanja nasipa koji su podignuti, te će službe danas nastaviti rad na obezbjeđenju nasipa.
“Nismo imali lica koja su morala napustiti svoje objekte i prijaviti se za prihvat i smještaj u sportskoj dvorani. Većina ih je kod rođaka ili komšija. Precizno nemamo podatka koliko je zaplavljeno, a koliko poplavljeno domaćinstava juče. Sadašnji parametri govore da će se situacija nastaviti smirivati”, naveo je Đaković.
Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je vodostaj Sane 485 centimetara i da je u blagom padu od sinoć, te da se očekuje dalji postepeni pad vodostaja s obzirom na smanjen intenzitet padavina na kompletnom slivnom području rijeke Sane.
Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je na terenu ogromna količina vode u objektima i da se ispumpavanje vrši konstantno, te da su vatrogasci prevozili ljude koji su iskazali potrebu za tim i dostavljali vodu i hranu ljudima koji ne mogu izaći iz svojih kuća.
Direktor “Vodovoda” Prijedor Vlado Reljić rekao je da pojačano hlorisanje vode, da nije bilo nestanaka struje koji bi narušili stabilnost sistema vodosnabdijevanja i da je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće.

Prijedorgrad.org