Dio radova nastalih na 90. “Prolećnoj izložbi” Udruženja likovnih umetnika Srbije /ULUS/ izloženi su u Muzeju Kozare u Prijedoru u okviru obilježavanja 16. maja, Dana grada.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je saradnje ove kuće sa ULUS-om počela 2017. godine kada su u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu izloženi radovi nastali na 12. sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović” iz Prijedora, a nastavljena godinu kasnije kada je Muzej Kozare u istom prostoru izložio radove desetak umjetnika koji su ostavili značajan trag na likovnoj sceni u 20. i 21. vijeku.

“Ovo je nastavak te saradnje u godini kada ULUS obilježava jedan još bitniji jubilej, a to je stogodišnjica postojanja. Sama činjenica da su na prvoj izložbi učestvovali Milena Pavlović Barili i Jovan Bijelić već govori o značaju te izložbe i ona je taj svoj značaj zadržala do danas”, naveo je Radonjić.

Radonjić je pozvao sugrađane da do 10. juna pogledaju radove ULUS-ove poznate izložbe, koja je otvorena sinoć, a dio je izložen i u Galeriji Sreten Stojanović u Prijedoru.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je ova izložba dio manifestacija kojima grad Prijedor obilježava svoj dan.

“Ovdje su nam gosti iz Srbije i mislim da će građani uživati. Želimo punu saradnja sa ULUS-om i nadamo se da će se ona nastaviti”, dodao je Miljuš.

Kustos ULUS-a Olivera Vukotić rekla je da je “Prolećna izložba” jedna od dvije najstarije u regionu i da ULUS bilježi dva vrlo značajna jubileja s kojim nijedna institucija ne može da se pohvali na ovim prostorima, izuzev Narodnog muzeja u Beogradu koji postoji od 1844. godine.

“Na `Proleću` je učestvovlo 125 umetnika i Umetnički paviljon /`Cvijeta Zuzorić`/ je jako velik prostor, tako da smo napravili jedan izbor radova i u Prijedoru ih je izloženo četrdesetak. To su radovi, uglavnom, većeg formata i zato je taj broj znatno redukovan”, rekla je Vukotićeva i najavila da će poslije Prijedora izložba biti postavljena u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Predsjednik Upravnog odbora ULUS-a Miroslav Lazović rekao je da po propozicijama “Prolećne izložbe”, rad koji se prijavljuje za učešće ne smije biti stariji od dvije godine.

“Interesanto je da su ljudi iz cele Jugoslavije konkurisali i izlagali na ovoj izložbi tako da sam došao na ideju da baš `Prolećnu` šetamo po regionu, da malo javnost vidi tu izložbu i da afirmišemo našeg umetnika”, kaže Lazović.

Obilježavanje Dana grada nastavlja se danas 26. Međunarodnom uličnom trkom od 15.00 do 19.00 časova, dok je, zbog poplava, otkazan za večeras planirani koncert Aleksandre Radović.

Video: Kozarski