Simptomi hipertenzije koje ne smijete zanemariti…

Pretpostavlja se da jedna od tri odrasle osobe pati od povišenog krvnog pritiska, tačnije hipertenzije.

U 90 do 95 odsto slučajeva hipertenzija se dobija genetski, zbog gojaznosti, sedelačkog načina života, velikog unosa soli, stresa, vaskularnih oboljenja.

Hipertenzija se može opisati kao podmukla bolest jer često ne izaziva nikakve simptome. Kod težih oblika hipertenzije simptomi poput krvarenja iz nosa, mučnine, glavobolje su uobičajeni, a kod onih sa slabijim oblikom početni simptomi su brzo umaranje, jutarnje nesvestice i osećaj pulsiranja.

Ukoliko se hipertenzija ne leči na vreme može dovesti do koronarne bolesti srca, infarkta miokarda i srčanog zastoja, a dvostruko se uvećava šansa od moždanog udara, aneurizme, hroničnog zatajenja bubrega i demencije.

Nažalost, ne postoji terapija koja može doživotno da nas liši visokog pritiska, ali možemo da živimo sa tim prateći uputstva lekara. Ukoliko je lakši oblik hipertenzije lekar često neće ni prepisati lekove.

Šta je to što mi možemo da uradimo?

Da promenimo način života i na prirodan način smanjimo visok pritisak. Opasnost da dođe do hipertenzije je daleko manja ako naučimo da živimo na sledeći način:

– Praktikujemo umerenu ishranu, bogatu voćem i povrćem

– Pazimo na telesnu težinu

– Smanjimo unos soli

– Prekinemo da pušimo ili makar smanjimo unos nikotina

– Izbegavamo unos alkohola

– Ograničimo unos čaja i kafe

– Koliko god možemo smanjimo stres

(Telegraf.rs)