Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je tradicionalno obilježavanje Dana grada ove godine skromnije organizovano, budući da su ovu sredinu ponovo zadesile velike poplave, kao što je to bilo i na današnji dan 2014.
“Vjerujemo da će ove nedaće sa poplavama vrlo brzo postati samo ružna prošlost i nadamo se da ćemo u boljem raspoloženju iduće godine obilježiti Dan grada”, poručio je Đaković.

Đaković, njegov zamjenik Aleksandar Miljuš i predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić uručili su nagrade i priznanja grada Prijedora u skladu sa odlukom Skupštine grada.

Povelja počasnog građanina za poseban doprinos u razvoju atletike i promocije grada dodijeljena je Sonji Stolić, koja je u ime dobitnika zahvalila i podsjetila da je u Prijedor došla prvi put 1999. godine kada je bio rat u Srbiji i bombardovanje.

“Veoma sam srećna što sam ovdje i danas poslije 20 godina i što prijedorska ulična trka i dalje traje i da je, koliko sam juče vidjela, jača nego što je ikada bila”, rekla je Stolićeva.

Nagrade grada dodijeljene su posthumno Dragi Tadiću za poseban trud, rad i napore za dobrobit svih građana Prijedora, a primio ju je njegov sin Draško, kao i Daliboru Popoviću Mikši za izuzetne rezultate postignute u oblasti kulture i promocije grada Prijedora, a uručena je njegovoj supruzi Adrijani.

Plaketa grada, kao najveće javno priznanje grada Prijedora, dodijeljena je preduzećima “Unijat-M” i “Kromeks” za izuzetne rezultate u privredi.

Pohvale su dodijeljene listu “Kozarski vjesnik”, Planinarskom društvu “Mrakovica” i predsjedniku Boračke organizacije grada Prijedora Zoranu Predojeviću, a zahvalnice Vatrogasnom društvu Kozarac i Humanitarnoj organizaciji “IGFM” iz NJemačke.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, te oko tri stotine zvanica iz javnog, privrednog i kulturnog života grada i susjednih opština.

U pratećem programu nastupili su Srpsko pjevačko društvo “Vila”, Jasmin Mujkanović, učenik harmonike u Muzičkoj školi “Savo Balaban”, glumci Dean Batoz, Tatjana Binjaš Batoz, Vojin Ćetković i Nela Mihailović, solisti Milica Stijepić i Aneta Makanjić Šurlan, te folkloristi Udruženja za očuvanje tradicije i tamburaški orkestar Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Doktor Mladen Stojanović”.

Akademiji su prethodili prijemi za delegacije slovenačkih i srpskih gradova Bovec, Novo Mesto, Kikinda i Kragujevac, te za generalnog konzula Srbije u Banjaluci Vladimira Nikolića, koji su, takođe, prisustvovali akademiji.

Nastupali su i mališani vrtića “Radost” Prijedor, a položeni su i vijenci na spomenike borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.

Dan grada Prijedora je 16. maj, što je datum prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, 1942. godine.